Călin Georgescu a făcut o serie de declarații miercuri seară, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, unde a vorbit despre planurile sale pentru alegerile prezidențiale din acest an și despre scenariile pe care le ia în considerare în cazul în care candidatura sa ar fi blocată.
Georgescu a menționat posibilitatea de a sprijini o persoană din zona suveranistă pentru funcția de prim-ministru, subliniind totuși că acest scenariu este puțin probabil. În același timp, a transmis încredere absolută în șansele sale de a câștiga alegerile, indiferent de circumstanțe.
Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a respinge cererea sa privind anularea deciziei Curții Constituționale din România (CCR) a fost un alt subiect important al discuției. Georgescu susține că mesajele externe, inclusiv un anunț așteptat din partea Statelor Unite, vor avea un impact semnificativ asupra procesului electoral.
Planurile lui Călin Georgescu
Întrebat despre posibilele obstacole în procesul său de candidatură, Călin Georgescu a respins ideea că ar putea fi blocat pe criterii legale, subliniind că activitatea sa a fost verificată de procurori, care nu au găsit nicio ilegalitate. Totodată, el a recunoscut existența unor teorii privind alternative politice, în cazul unei blocări „abuzive” a candidaturii sale.
El a adăugat că există discuții despre susținerea unei figuri din zona suveranistă pentru funcția de prim-ministru, dar a subliniat că această variantă este puțin probabilă. În ciuda speculațiilor, Georgescu s-a arătat încrezător în șansele sale de succes. El a afirmat că sondajele pe care le-a comandat confirmă poziția sa favorabilă în preferințele alegătorilor.
„Am auzit fake-news-ul că voi fi blocat, dar nu se poate, pentru că nu am făcut nimic ilegal. Procurorii, că de asta m-am și dus la toate Curțile, au arătat fix ceea ce cei de la CSAT știau deja. Plus că eu nu am dat nimic, n-am primit nimic, cei care au făcut au făcut pe propria răspundere. (…)
Se discută și faptul că, în caz că într-un mod abuziv aș fi oprit, atunci ar fi și discuția că aș putea să pun mâna pe cineva care să fie în zona suveranistă și să fiu eu invers prim-ministru. E la nivelul unei teorii. Se știe de această chestiune, din punctul meu de vedere este puțin probabil, dar în caz de un abuz al incredibilului să existe și această chestiune”, a spus Călin Georgescu.
„Eu știu sigur că voi câștiga în orice scenariu, și dacă se reia turul 2, și dacă sunt un viitor tur 1 și turul 2. Am făcut și eu personal niște sondaje, ca să fiu și mai sigur, mai ales că foarte curând va urma un mesaj foarte categoric, fără replică, din partea Americii (…) Acest mesaj foarte hotărât să fie și pe placul celor obișnuiți să facă aport la stăpân”, mai spune el.
Decizia CEDO și viitorul procesului electoral
Un alt punct esențial în declarațiile lui Călin Georgescu a fost legat de decizia recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului, care i-a respins cererea de suspendare a deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Cererea sa, care solicita organizarea turului doi al prezidențialelor între el și Elena Lasconi, a fost considerată nefondată de către CEDO.
În comunicatul oficial, Curtea a explicat că măsurile provizorii solicitate pot fi aplicate doar în cazuri de „risc iminent de vătămare ireparabilă” a unui drept protejat de Convenție, condiții care nu au fost îndeplinite în acest caz. Georgescu a cerut, de asemenea, obligarea statului român să adopte măsuri pentru restabilirea încrederii în procesul electoral, însă Curtea a considerat că cererea nu intră în domeniul de aplicare al articolului 39 din Regulament.
„În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă in situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii.
Curtea a respins cererea dlui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis în conformitate cu practica sa bine stabilită că cererea dlui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții. Curtea a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate”, arată CEDO, în comunicat.
Reacția lui Georgescu la această decizie a fost moderată, dar a evidențiat hotărârea sa de a continua lupta politică. „Această respingere nu schimbă nimic. Eu voi merge mai departe, iar adevărul va ieși la iveală,” a declarat el.
Declarațiile lui Călin Georgescu reflectă o combinație de încredere, planificare strategică și convingere în șansele sale de succes, în ciuda obstacolelor legale și politice întâlnite. Deși respingerea cererii sale de către CEDO reprezintă o piedică semnificativă, Georgescu își păstrează optimismul și susține că orice scenariu viitor va lucra în favoarea sa.
Planurile sale de a sprijini o alternativă suveranistă în cazul unui „abuz” asupra candidaturii sale sugerează o strategie politică flexibilă și adaptabilă. În același timp, așteptările sale privind un sprijin internațional cresc presiunea asupra mediului politic intern. Rămâne de văzut cum se va desfășura cursa electorală și dacă scenariile propuse de Georgescu vor deveni realitate.