Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cercetătorii au demontat mitul potrivit căruia un an din viața unui câine e echivalent cu 7 ani la om

Cercetătorii au demontat mitul potrivit căruia un an din viața unui câine e echivalent cu 7 ani la om

varsta caine

Oamenii de știință au demontat mitul potrivit căruia un an din viața unui câine ar fi echivalent cu șapte ani din viața unui om și au constatat totodată că exemplarele tinere sunt „mai în vârstă” decât se credea anterior.

Mitul a fost demontat

Rezultatele studiului sugerează că un cățel de un an are de fapt 30 de „ani umani”, o vârstă la care oamenii, cel puțin, nu mai fac ravagii prin casă cu hârtia igienică. O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego din cadrul Universității California a studiat modificările epigenetice de la nivelul ADN-ului – care nu intervin asupra secvenței ADN, însă pot activa sau dezactiva gene.

Echipa a comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul câinelui. Rezultatele, bazate pe date genetice prelevate de la aproximativ o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la câini în vârstă, au dezvăluit că un an la om nu este echivalent cu șapte ani la câine.

În primul an de viață, câinii prezintă acumulări mult mai rapide de grupări metil în genom prin comparație cu oamenii, ceea ce sugerează că ei îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid. Însă, rata de îmbătrânire la câini, comparativ cu cea a oamenilor, încetinește în timp. „Acest lucru are sens, dacă stai să te gândești – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja știam că proporția 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Cum se calculează vârsta unui câine

Constatările sugerează că un câine de un an ar avea o „vârstă umană” de aproximativ 30 de ani, în timp ce la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vârstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani. Formula, potrivit echipei, este: vârsta umană = 16 ln (vârsta câinelui) + 31. În matematică, ln se referă la logaritmul natural al unui număr.

Potrivit echipei de cercetători, în cazul câinilor tineri și bătrâni, relația pare să reflecte vârstele la care oamenii și câinii ating anumite puncte de referință. „De exemplu, epigonismul a tradus șapte săptămâni la câini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, când apar dinții definitivi atât la cățeluși cât și la bebeluși”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. „În cazul seniorilor, speranța de viață la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranța de viață la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor. Oamenii de știință au remarcat însă că asocierea este mai puțin exactă când vine vorba despre punctele de referință din perioada adolescenței și din a doua parte a vieții.

Echipa a adăugat că acest studiu sugerează faptul că atât oamenii cât și câinii acumulează grupuri de metil pe unele dintre aceleași gene pe măsură ce îmbătrânesc. Acestea, a notat echipa, sunt implicate într-o varietate de funcții asociate dezvoltării. Cercetătorii au notat că studiul va trebui repetat și pe alte rase de câini.

Loading...