Redactia.ro
Home » Știri » Chiar dacă ați lucrat la negru, puteți beneficia de pensie

Chiar dacă ați lucrat la negru, puteți beneficia de pensie

Românii care au lucrat la negru sau care au avut un salariu mic, pot contribui retroactiv. Decizia urmează să fie luată de Guvern și adoptată printr-o Ordonanță de Urgență.

Se pot plăti retroactiv cel mult 6 ani

Această măsură le va permite și celor care nu au plătit la timp contribuțiile de asigurări sociale să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă. Aceste persoane vor avea posibilitatea să plătească retroactiv pentru o perioadă de cel mult șase ani. Decizia ar urma să fie luată printr-o ordonanță de urgență, care îi va ajuta mai ales pe românii care au lucrat la negru sau în străinătate. Actul normativ stipulează că plata CAS-ului s-ar putea efectua într-o singură tranșă sau eșalonat în mai multe, până la 1 septembrie 2021.

Pensia minimă în România

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în România, sunt peste 5,1 milioane de pensionari. Pensia minimă a crescut de la 1 septembrie de la 704 lei, la 800 de lei, la fel și punctul de pensie a crescut şi el,  de la 1.365 de lei  la 1.440 de lei. Circa 1,9 milioane de pensionari aveau pensii de cel mult 1.000 de lei, aceștia reprezentând 40% din totalul pensionarilor din România. La polul opus, există 26.000 de pensionari din sistemul public de pensii care încasează pensii de peste 5.000 de lei.

Vârsta de pensionare scade pentru cei care au locuit în aceste zone

Zeci de mii de români vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani de zile, fără nicio penalizare, din cauza poluării. Este vorba despre locuitorii din următoarele localități: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: