Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ciorba de miel: rețete ușoare și deosebit de gustoase. Ingredientele necesare

Ciorba de miel: rețete ușoare și deosebit de gustoase. Ingredientele necesare

ciorba de miel

În aceste zile fiecare dintre noi se gândește ce preparate va pune pe masa de Paște. De nelipsit de la tradiționala masă de Paște este ciorba de miel.

Ciorba de miel este unul dintre preparatele tradiționale de Paște și nu poate lipsi de la masă românilor. Această ciorbă are o savoarea aparte și se poate face în mai multe feluri. După gust, se poate acri fie cu borș, fie cu zeamă de varză sau de lămâie.

Unii folosesc la ciorbă şi măruntaiele de la miel, dacă nu le bagă în drob. Nu e musai să încerci această reţetă, dar poţi folosi o mulţime de alte ingrediente care să dea ciorbei de miel o savoare de să te lingi pe degete.

Vă prezentăm 5 rețete delicioase de ciorbă de miel!

Ciorba de miel – rețetă tradițională

Ingrediente 

  • 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept);
  • măruntaie de miel;
  • o legătură ceapă verde;
  • 100 g morcovi, 100 g pastranac și pătrunjel rădăcină;
  • o țelină;
  • 50 grame unt;
  • 500 ml borș;
  • 200 ml smântâna;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • pătrunjel și leuștean verde.

Modul de preparare

Carnea se spăla bine, se tăie bucăți și se pune la fiert în apa cu sare sau cu vegeta. După ce se strânge bine spumă se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, după care se se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă. Rădăcinoasele se tăie cubulețe, se călesc puțin în unt și se adaugă în oală cu carne.

Se lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie. Carnea și măruntaiele se scot din ciorbă, se scoate carnea de pe os, măruntaiele se tăie cubulețe și apoi se pun la loc în ciorbă. Se adaugă borșul, se lasă să dea în clocot și se drege cu gălbenuș și smântâna. Ciorba de miel traditionala e gata!

Ciorba de miel – rețetă ardelenească

Ingrediente

  • 1 kg de carne de miel (șira sau coaste);
  • 3-4 morcovi;
  • un păstârnac;
  • 3 rădăcini de pătrunjel;
  • 1-2 cepe;
  • o țelină;
  • o legătură pătrunjel verde;
  • 4-5 legături ștevie;
  • o legătură ceapă verde;
  • 2 gălbenușuri;
  • 2-3 linguri tarhon murat;
  • 2-3 linguri oțet;
  • 1 litru de borș.

Mod de preparare

Mielul se poate prepară că atare sau îl putem ține la macerat înainte. Se pune la fiert, iar când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă zarzavatul tăiat mărunt și se fierb împreună. Când sunt fierte toate, se adaugă borșul, pe care l-am clocotit separat, se adaugă ștevia și ceapă verde tocate mărunt și se potrivește de sare, după gust.

După ce se clocotesc aproximativ 10 minute, se oprește focul. Gălbenușurile se freacă bine într-un vas cu smântâna și se toarnă ciorbă amestecând continuu pentru a nu se tăia. Se oprește focul și se pune oțetul împreună cu tarhonul tocat mărunt, acoperindu-se oală cu un capac. Ciorba de miel ardeleneasca se servește cu smântână, după gust.

Ciorba de miel – rețetă bănățeană

Ingrediente

  • un kg carne miel;
  • un morcov;
  • 2 rădăcini de pătrunjel;
  • o ceapă;
  • 8-10 boabe de piper;
  • boia de ardei dulce;
  • 2 linguri orez;
  • 2 gălbenușuri;
  • 2 linguri smântână;
  • zeamă de lămâie;
  • sare;
  • pătrunjel verde.

Mod de preparare

Se pune carnea de miel în 2 litri de apă să dea un clocot, după care se spumează și se adaugă morcovul, pătrunjelul, piperul și sare. Se spăla cele 2 linguri de orez și se pun în ciorbă de miel să fiarbă. Se face separat un rântaș dintr-o lingură grăsime și o lingură făină; când rântașul este rumen, se pune ceapă tăiată mărunt și se lasă până se rumenește puțin și aceasta, apoi se adaugă puțină boia de ardei, precum și puțină supă sau apă.

Se amestecă bine să nu facă cocoloașe, apoi se toarnă în oală cu ciorbă de miel bănățeană și se lasă să mai fiarbă puțin. Când este gata, ciorba de miel se lasă puțin să se răcească, apoi se drege cu cele două gălbenușuri și cele 2 linguri de smântână. Se presară verdeață proaspătă deasupra și se servește caldă.

Ciorba de miel – rețeta lui Radu Anton Roman

Ingrediente

  • carne de miel (gât, coadă, bucăți de carne cu os);
  • 2-3 morcovi;
  • 1-2 păstârnac;
  • o țelină mică;
  • 2 cepe (sau 3 legături de ceapă verde);
  • 100 gr orez;
  • 200 ml smântână;
  • 2 ouă;
  • 2 legături de verdeață (leuștean, tarhon);
  • 2 legături verzituri (ștevie, lobodă, untișor, măcriș, leurdă);
  • 20 boabe piper;
  • sare;
  • 1 litru de borș;
  • 3 litri apă.

Mod de preparare

Se taie gâtul și restul cărnii în bucăți potrivite polonicului. Se taie mărunt zarzavatul. Se pun ceapa și zarzavatul la fiert în 3 litri de apă rece cu carnea, piperul și o linguriță de sare. Se ia cu o spatulă, ori de câte ori este nevoie, spuma de deasupra. După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat și verzitura tocată. Se dă borșul într-un clocot.

După alte 20 de minute se adaugă și borșul și se mai lasă câteva clocote. Fiertura are voie să scadă un litru, dar nu mai mult că se îndesește prea tare. Dacă a scazut prea mult, se completează. Se ia de pe foc și se drege cu smântână bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă, se sărează. Se presară leuștean și tarhon verde, scrie libertatea.ro.

 Ciorba de miel – Rețetă a la grec

Ingrediente

  • 1 kg carne de miel cu os;
  • 6 legături de ceapă verde;
  • 1 legătură mare de mărar;
  • 150 g orez;
  • 3 lămâi mari;
  • 3 ouă;
  • 3 tije de țelină apio;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Spălați bine carnea de miel și tăiați-o în bucăți, apoi puneți-o la fiert în 3 litri de apă clocotită. Luați spumă care se formează până când nu se mai adună deloc deasupra. Dați focul mic, acoperiți parțial oala și lăsați să fiarbă cam o oră. Dacă faceți ciorbă cu măruntaie, acestea se scot după ce au fiert și se tăie bucăți, iar supă se strecoară. Dacă folosiți, alte bucăți de carne, le lăsați așa cum sunt. Curățați ceapa verde, spălați-o și tăiați-o bucățele. Puneți-o în supă, împreună cu mărarul.

Lăsați câteva minute, după care adăugați orezul spălat și scurs. Când orezul a fiert, potriviți supă de sare. Opriți focul. Bateți ouăle într-un castron, împreună cu sucul de la cele trei lămâi. Luați din supa fierbinte câte un polonic și înglobați-o, treptat, în amestecul de ouă și suc de lămâie. Procedați așa până când amestecul ajunge la o temperatură apropiată de cea din oală. Turnați încet, înapoi în oală, sosul. Dacă ați avut grijă să opriți focul și ați înglobat încet supă fierbinte, ouăle nu se vor “coace”, iar ciorba va căpăta o uniformă culoare albă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: