Redactia.ro
Home » Știri » Cod portocaliu de ploi în jumătate de țară. Avertizarea făcută de specialiștii ANM

Cod portocaliu de ploi în jumătate de țară. Avertizarea făcută de specialiștii ANM

COD PORTOCALIU

Meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea, ce va fi valabil în țara noastră pentru 13 ore, până mâine, la ora 23. În acest interval, mai multe județe din țară vor fi lovite de furtuni puternice, dar mai ales de precipitații, care vor fi însoțite și de grindină, pe alocuri. Codul portocaliu de ploi este valabil pentru 34 de județe.

Avertizare de cod portocaliu în România

În aproape jumătate de țară, codul portocaliu emis joi de meteorologi va face ravagii. Cantitățile de ploaie vor fi însemnate și vor atinge chiar și nivelul de până la 80 d elitrei pe metrul pătrat.

În zonele montane, precum și local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și în sudul Moldovei, vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină”, precizează ANM.

În țara noastră intră în vigoare și un cod galben, care va fi valabil până pe 26 iunie, la ora 10.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, au transmis meteorologii.

Astfel, județele care vor fi afectate de aceste coduri emise de specialiștii de la ANM sunt următoarele: Alba, Argeş, Arad, Municipiul Bucureşti, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

De asemenea, meteorologii au transmis că weekendul va veni cu o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, mai ales în nordul, centrul și vestul țării.