Începând din 2025, şoferii care depăşesc viteza legală în România vor primi amenzile direct acasă, datorită instalării de camere de viteză pe mai multe drumuri principale. Această măsură face parte din noul Cod Rutier 2025, care aduce schimbări semnificative în monitorizarea şi sancţionarea încălcării limitelor de viteză.
Unde sunt amplasate radarele fixe?
Sistemul funcţionează momentan pe Autostrăzile A1 şi A2, precum şi pe anumite sectoare de pe „Drumul morţii – DN2”. Radarele fixe înregistrează automat vehiculele care depăşesc limita de viteză, iar amenzile sunt trimise prin poştă, fără ca şoferii să mai fie opriţi de poliţie.
Cum funcţionează sistemul?
Camerele mobile, cunoscute drept „pistoale radar”, sunt amplasate în afara părţii carosabile, pe trepiede, şi sunt setate pe modul automat. Filmările sunt analizate ulterior de poliţişti, iar pe baza numărului de înmatriculare, proprietarul vehiculului este notificat despre sancţiune. Dacă şoferul refuză să comunice cine se afla la volan, poate primi o amendă de până la 4.000 de lei pentru necomunicare de date.
„ Noul sistem e-SIGUR este activ!
Cum funcționează?
Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată.
Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto.
Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic.
Unde este activ?
• Autostrăzile A1 și A2
• Drumul Național DN2 din județul Vrancea
Extinderea la nivel național este planificată ulterior.
Scopul?
Creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice din România.
Condu responsabil!
Siguranța rutieră începe cu tine. Respectă regulile de circulație!”, potrivit Poliția Română.
Impactul vitezei excesive
Viteza excesivă este a doua cauză principală a accidentelor grave din România, după traversările neregulamentare ale pietonilor. Anul trecut, 250 de persoane au murit, iar aproape 550 au ajuns în stare critică la spital din cauza accidentelor produse pe fondul vitezei. România rămâne pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte numărul de morţi în accidente rutiere, fiind depăşită doar de Bulgaria.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intenţionează să instaleze peste 400 de radare fixe pe cele mai importante şosele din ţară până la jumătatea anului 2026. Acest sistem de sancţionare automata este deja utilizat cu succes în ţări precum Ungaria, Polonia, Germania şi Bulgaria.
„Acest aparat radar va fi observat în afara părții carosabile, pe trepied, pe A1 București-Pitești, pe A2 București-Constanța și pe DN2, în Vrancea. Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală. La încheierea programului, polițistul va descărca întreaga informație acumulată.”
„După ce va fi lansată licitația și ulterior semnat contractul, ele vor fi montate până la jumătatea anului 2026, vor fi montate toate camerele si aici vorbim și de elementele de soft și de cablările necesare.”
Printre țările care utilizează acest sistem de amendare a șoferilor care apasă prea tare pedala de accelerație se numără Ungaria, Polonia, Germania și Bulgaria, spune Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR pentru Digi.
Noul Cod Rutier 2025 reprezintă un pas important spre reducerea accidentelor rutiere şi sporirea siguranţei pe drumurile din România. Implementarea radarelor fixe şi a sistemului de sancţionare automata a şoferilor care depăşesc viteza legală este o măsură binevenită pentru creşterea disciplinei în trafic şi protejarea vieţilor.
Sursa foto: Poliția Română Facebook