Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cod Rutier: bolile care te pot lăsa fără permis. Lista completă cu afecțiunile pe care nu trebuie să le aibă un șofer

Cod Rutier: bolile care te pot lăsa fără permis. Lista completă cu afecțiunile pe care nu trebuie să le aibă un șofer

cod rutier

Cod Rutier 2020. Conducătorii auto trebuie să respecte noi reguli prevăzute în lege, în 2020. De plidă, românii vor trebui să își facă mai des controale medicale, iar cei care suferă de diabet sau au probleme cardiace vor obține mult mai greu permisul auto. Este poate una dintre cele mai importante schimbări din lege.

Prin ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019 se introduce o nouă examinare medicală pentru şoferii profesionişti. Examenul de pneumologie are menirea să depisteze apneea de somn. Va fi un control obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În funcție de rezultatul acestei examinări, candidatul va fi declarat apt sau inapt pentru șofat, potrivit Auto Bild.

Dar sunt și alte boli incompatibile cu șofatul. Potrivit noilor reglementări, doctorii sunt obligaţi să îi trimită la un control de specialitate pe toţi cei care au afecţiuni incompatibile cu şofatul.

Cod Rutier. Iată o listă completă cu bolile!

Probleme cu vederea

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obţine sau reînnoi permise de conducere. Atenție, nu au dreptul să șofeze nici persoanele cu sensibilitate la contraste sau care prezintă o tulburare a vederii.

Handicap locomotor

Toți candidații/conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permise. Excepție fac acele persoane care aduc avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practice.

Afecţiuni cardiovasculare

Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau suferinde de  angină pectorală de repaus ori emoţie. Se poate retrage dreptul de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială anormală.

Pot pierde permisul auto și conducătorii care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic. În astfel de cazuri e nevoie de avizul medicului, iar permisul se acordă numai cu condiţia de a efectua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat

Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice.

Afecţiuni neurologice

Persoanele care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obține sau reînnoi permise de conducere.

Cod Rutier. Medicii, obligaţi să depisteze şoferii cu aceste afecţiuni

Conform unor noi reglementări legislative, orice doctor va putea să sesizeze poliţia dacă unul dintre pacienţi, care este şofer, are una din problemele medicale de mai sus.

Din momentul în care se face această sesizare, şoferii vor trebui să se prezinte la un medic specialist pentru o investigaţie amănunţită şi, ulterior, dacă se dovedeşte că boala sau afecţiunea respectivă pune în pericol circulaţia pe drumurile publice, conducătorul auto va avea trei zile la dispoziţie să predea permisul de conducere.

Aceștia vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora l-a pierdut.

Legea prevede și obligaţia unităţii medicale de a anunţa în termen de o zi Poliţia Rutieră atunci când, în urma controlului de specialitate, şoferul este declarat inapt de a conduce autovehicule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: