Redactia.ro
Home » Știri » Cod Rutier 2020. Apare un nou semn de circulație. Trebuie să fii și mai atent ca înainte!

Cod Rutier 2020. Apare un nou semn de circulație. Trebuie să fii și mai atent ca înainte!

GALERIE FOTO (2) Codul Rutier 2024: Cum să eviți amenzi uriașe în noul an

Cod Rutier 2020. Camera Deputaţilor a adoptat, marţea trecută, un proiect de lege care prevede posibilitatea montării unui semn distinctiv pe autovehiculele conduse de persoanele cu dizabilităţi de auz. Este vorba despre un pătrat de culoare albă, cu latura de 100 mm, care are în centru semnul distinctiv, la nivel internaţional, pentru această deficienţă.

Proiectul de modificare a Codului rutier 2020 are ca obiect de reglementare completarea în acest sens a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Acesta a fost iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu, care a precizat că prima persoană surdă din România care a obţinut permisul de conducere a fost în 1969, ulterior fiind şi alţi asemenea cetăţeni cu această calificare, ce permite libera circulaţie, participarea la trafic în condiţii de egalitate.

Cod Rutier 2020. Unde trebuie așezat semnul distinctiv

„Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul internaţional distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz, sub forma unui pătrat de culoare albă, cu latura de 100 mm, având în centru reprezentarea grafică folosită la nivel internaţional după cum urmează:

a) la autovehiculele din categoria AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau de înregistrare după caz;

b) la celelalte autovehicule, pe luneta, în partea dreaptă sau stânga sus;

c) la autovehiculele care nu sunt prevăzute cu lunetă, pe caroserie în partea dreaptă sau stânga sus;

d) la autovehiculele care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii, în partea dreapta sau stânga sus”, prevede proiectul, potrivit libertatea.ro.

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Cod rutier 2020. Persoanele în vârstă sunt obligate să facă mai des controlul medical

O altă modificare prevăzută în noul Cod Rutier 2020 stabilește ca persoanele în vârstă care mai doresc să conducă pe drumurile din România vor fi obligate să facă mai des controlul medical. Pe de altă parte românii cu probleme cardiace sau diabet vor obține mai greu permisul auto.

Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul,.

Noile reglementări din noul Cod rutier 2020 prevăd și ca cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Cei care sunt surprinși în timp ce conduc folosind telefonul mobil  riscă amenzi cuprinse în Clasa III de contravenții (2-3 puncte), cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

În cazul în care folosirea telefonului reprezintă una dintre cauzele care au dus la încălcarea altei reguli privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice, sancțiunea crește semnificativ: 4-5 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: