Redactia.ro
Home » Știri » Credit ipotecar sau Prima Casă? Care este, de fapt, diferența

Credit ipotecar sau Prima Casă? Care este, de fapt, diferența

Mulți tineri și nu numai vor să își facă un credit pentru diverse lucruri, printre care și pentru a-și cumpăra o casă sau un apartament. Trebuie să știți, așadar, care e diferența între creditul ipotecar sau Prima Casă.

Credit ipotecar sau Prima Casă?

De mulți ani, românii au posibilitatea de a-și cumpăra o casă printr-un credit garantat de la stat, „Prima Casă”. Creditul s-a transformat în „Noua Casă”.

Cu siguranță, alegerea uneia dintre variante va conta și în funcție de tipul de imobil vizat. Ambele variante de creditare se intersectează pe anumite segmente, dar fiecare dintre ele prezintă avantaje și dezavantaje, oportunități și provocări.

Din start un avantaj al programului guvernamental este acela că diferențele dintre ofertele puse la bătaie de băncile participante la program sunt relativ mici. Nu nesemnificative, nici de neluat în seamă. O analiză atentă a ofertelor vă poate scuti de câteva sute de lei la capitolul costuri lunare, o dată ce începe perioada de rambursare.

Ce înseamnă, de fapt, creditul ipotecar și creditul Prima Casă

Creditul ipotecar este un instrument financiar prin care atât o persoană fizică, cât și una juridică, are posibilitatea să îl acceseze cu scopul de a achiziționa, construi sau renova o locuință. Împrumutul propriu zis va fi garantat prin locuința cu pricina.

Creditul Prima Casă este un program guvernamental prin care persoanele fizice își pot cumpăra sau construi o locuință. Acest tip de credit este garantat de statul român în procent de 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani, respectiv 50% pentru cele noi.

Ce avans minim necesar trebuie să dați pentru fiecare credit în parte

În cazul unui credit ipotecar, avansul este de 15% din valoarea locuinței. În cazul unui credit realizat prin programul Prima Casă, avansul este de minim 5% plus echivalentul a trei luni de dobândă. Acesta din urmă reprezintă un depozit colateral. Firește că valoarea avansului poate fi mai mare de atât. În fapt, cu cât va fi mai mare avansul, cu atât va fi mai mică valoarea împrumutului.

Ce suma maximă poate fi împrumutată

În cazul creditelor ipotecare, valoarea maximă împrumutată este influențată de bancă și, implicit, de politica de creditare pe care o practică. Totodată, valoarea maximă a împrumutului depinde și de valoarea locuinței și a veniturilor de care solicitantul împrumutatul dispune. Suma maximă poate ajunge până la 300.000 de euro.

Pentru Prima Casă, regulile sunt foarte bine stabilite. Se poate împrumuta până la 57.000 euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani și 66.000 euro pentru locuințe noi și construcția de case în regim individual. În cazul în care se optează pentru construirea unei case prin asociere, se pot accesa fonduri de până la 71.250 euro.

În cât timp trebuie să dați banii înapoi

Intervalul în care se achită un credit ipotecar diferă de la o instituție bancară la alta, durata maximă ajungând până la 35 de ani. Creditul Prima Casă se acordă pentru perioade maxime de 30 de ani. Ambele tipuri de credite permit rambursarea anticipată a împrumutului, în situația în care împrumutatul dorește acest lucru.

Dobânda-elementul cheie în alegerea tipului de credit

În ambele situații, dobânda este reglementată de către BNR. Creditele ipotecare se pot accesa fie cu dobândă fixă (valorile fiind cuprinse între 6-8%), fie variabilă. În cazul creditului Prima Casă, dobânda este variabilă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: