Redactia.ro
Home » Știri » Criza coronavirusului a scumpit mâncarea. Pe ce plătim mai mult

Criza coronavirusului a scumpit mâncarea. Pe ce plătim mai mult

scumpit

Criza generată de Covid-19 a scumpit produsele alimentare din magazine. Prețurile au crescut în medie cu 4,7% în primele 16 săptămâni din 2020, în vreme ce preţurile alimentelor s-au majorat cu 6,4%, față de aceeași perioadă din 2019.

Retailul continuă să se transforme urmare a pandemiei cu noul coronavirus, obiceiurile de consum ale românilor fiind diferite față de perioada similară a anului trecut, arată o analiză a companiei de monitorizare RetailZoom, citată de economica.net. Potrivit sursei citate, creșterea prețurilor ajunge la +4,7% în medie pentru primele 16 săptămâni din 2020 versus aceeași perioada din 2019, cu o pondere mai mare pentru alimente (+6,4%).

„Prețurile continuă să crească pentru mai mult de jumătate dintre cele 184 de categorii monitorizate de RetailZoom, cu procente de 5 până la 30% comparativ cu media săptămânilor 1-8, acest trend nefiind observat anul anterior pentru aceeași perioadă/început de an. Concluzia noastră este că anul acesta creșterile de prețuri sunt provocate și de impactul pandemiei, nu doar de frenezia cumpărăturilor de Paști.

Spre deosebire însă de anii anteriori, când se observă o buclă de creșteri de preț specifică aglomerării de sărbători, generată preponderent de abundența produselor premium sau de creșteri de preț temporare, acum ne așteptăm ca apogeul creșterilor de preț să nu fi atins încă punctul culminant la categoriile monitorizate”, explică analiștii companiei.

Carnea, mai scumpă cu 17%

S-au raportat scumpiri la produsele pentru îngrijire personală, de 1,4, și cele pentru casă, de 3,7%. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit conservanții pentru legume și fructe (136%), conservele de carne (42%), drojdia (19%), maioneza (19%), mezelurile (17%), sarea (17%), carnea (16%), peștele congelat (16%).

Cu toate acestea, vânzările sunt în continuă creștere, cu până la 15% față de anul trecut, la toate cele 184 de categorii monitorizate de companie. La alimente, spre exemplu, vânzările s-au majorat cu 21% în primele 16 săptămâni ale anului raportat la perioada similară a lui 2019. Cel mai mult însă au crescut vânzările de țigări (plus 29%) și produse de casă (25%).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: