Redactia.ro
Home » Știri » Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024? Cine beneficiază de bani în plus

Iată cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie! Ministrul Muncii a făcut anunțul!

Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie

Într-un an marcat de discuții intense despre echitatea și nivelul de trai al angajaților din diverse sectoare, anunțul recent al ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, cu privire la creșterea salariului minim din România a generat un val de interes și speculații. Cu un salariu minim actual de 3.300 de lei brut, echivalent cu 2079 de lei net, atenția se îndreaptă acum către viitorul celui mai mic venit pe economie.

Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ministrul Muncii a dezvăluit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim ar urma să crească la 3.700 de lei brut. Această creștere, în ciuda fiind modestă în comparație cu unele cereri sindicale, este percepută ca un pas pozitiv către îmbunătățirea nivelului de trai al angajaților din România.

„La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea că de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3.700 de lei salariul minim pe economie. Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente.

Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați”, a explicat ministrul Muncii, potrivit Click! 

Una dintre componentele esențiale luate în considerare în procesul de stabilire a acestui nou nivel al salariului minim este productivitatea. Este o mișcare strategică pentru a asigura că creșterea salariului minim nu este doar o reacție la nevoile sociale, ci este și susținută de o creștere corespunzătoare a eficienței economice. Acest lucru nu doar încurajează un climat economic sănătos, ci și oferă un stimulent pentru angajați să își îmbunătățească performanțele.

„Atât timp cât acestea sunt legale, și în ceea ce ne privește noi acceptăm asta, dar este foarte important ca atât angajatul cât și angajatorul să găsească un echilibru și să înțeleagă că, până la urmă, salariul declarat este purtător și de contribuții de asigurări sociale, ceea ce într-o zi ne va duce pe fiecare dintre noi în situația de a deveni din asigurat, beneficiar. Iar contribuțiile mai mari vor influența în mod direct și pensiile mai mari”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu.

Cu toate acestea, această creștere trebuie să fie una echilibrată, având în vedere și perspectivele angajatorilor. Ministrul Bucura-Oprescu a subliniat importanța ca angajatorii să poată susține aceste creșteri salariale, astfel încât să nu existe repercusiuni negative asupra economiei sau asupra propriei stabilități financiare a acestora.

Este esențial ca și angajații să-și aducă contribuția la această echilibrare. Angajatorii sunt mai dispuși să plătească salarii mai mari angajaților care aduc valoare adăugată în cadrul organizației lor. Astfel, o atenție sporită acordată performanței și contribuției individuale poate constitui un factor crucial în negocierea unor salarii mai bune.

Comisia Europeană atrage atenția asupra unor riscuri și beneficii asociate cu aceste majorări

Cu toate că anunțul creșterii salariului minim este primit cu bucurie de către mulți, Comisia Europeană atrage atenția asupra unor riscuri și beneficii asociate cu aceste majorări. Într-o analiză recentă, s-a subliniat că stabilirea salariului minim în România ar trebui să fie mai transparentă și să țină cont de mai mulți factori, inclusiv de consultările cu sindicatele și patronatele.

De asemenea, se pune sub semnul întrebării eficacitatea salariului minim ca instrument de combatere a sărăciei și inegalității. Există opinii conform cărora salariul minim poate fi mai degrabă un stimulent individual decât un instrument care să aibă un impact semnificativ asupra gospodăriilor defavorizate.

„Atunci când decide o majorare, Guvernul utilizează o gamă largă de indicatori macroeconomici (inflaţie, salarii, productivitate şi evoluţia generală a pieţei muncii), dar nu urmează o formulă clară. Acest lucru este valabil în special în ţările cu putere mică de negociere colectivă, cum este România. În aceste cazuri, unii economişti susţin că procesul de stabilire a salariului minim ar trebui luat, cel puţin parţial, din mâinile politicienilor şi delegat către experţi independenţi, care utilizează formule matematice, precum în Franţa şi Ţările de Jos.

În acelaşi timp, salariul minim ar putea să nu fie cel mai eficient instrument pentru a reduce inegalitatea şi sărăcia. El tinde să fie un instrument slab concentrat pentru acest scop şi susţine mai degrabă indivizii decât gospodăriile, pentru că acoperă numai persoanele angajate”, se arată în analiza Comisiei Europene, conform sursei citate. 

Anunțul privind creșterea salariului minim din România până la 3.700 de lei brut începând cu 1 iulie 2024 reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea nivelului de trai al angajaților. Cu toate acestea, echilibrul între cerințele sociale și economice rămâne esențial în această discuție. O abordare transparentă și echilibrată în stabilirea nivelului salariului minim poate contribui la un mediu economic mai stabil și la o mai mare bunăstare pentru toți cei implicați.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: