Redactia.ro

Cu ce acuzații grave se confruntă Papa Leon al XIV-lea. Se vorbește despre mușamalizări și tăcere vinovată

Cu ce acuzații grave se confruntă noul Papă Leon al XIV-lea

Cu ce acuzații grave se confruntă noul Papă Leon al XIV-lea. Alegerea cardinalului american Robert Prevost ca nou Suveran Pontif, sub numele de Papă Leon al XIV-lea, a fost însoțită de reacții puternice, nu doar de entuziasm și speranță, ci și de acuzații dure. La scurt timp după anunțul oficial, mai multe grupuri de victime ale abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii Catolice au adus în atenția publicului trecutul controversat al noului papă, acuzându-l că a închis ochii în fața unor cazuri grave de abuzuri comise de clerici, atât în Statele Unite, cât și în America de Sud.

Cu ce acuzații grave se confruntă noul Papă Leon al XIV-lea

Alegerea lui Prevost a stârnit neliniște, în special în rândul activiștilor care susțin transparența și justiția pentru victimele abuzurilor comise de membri ai bisericii. Criticii susțin că, departe de a fi un simbol al reformei, Leon al XIV-lea ar reprezenta exact opusul: continuitatea unui sistem care, de-a lungul deceniilor, a preferat tăcerea și mușamalizarea în fața durerii.

Robert Prevost este originar din zona metropolitană Chicago, unde a fost, vreme de ani buni, lider al ordinului augustinian. Ordinul este cunoscut nu doar pentru tradiția sa istorică, ci și pentru lipsa de transparență în tratarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor. Potrivit activiștilor, în perioada în care Prevost conducea structurile religioase din regiune, nu s-au făcut suficiente demersuri pentru a ancheta și sancționa preoții acuzați de fapte grave.

Un exemplu concret este cazul părintelui James Ray, un preot augustinian împotriva căruia fuseseră formulate acuzații de abuz sexual. Deși i se interzisese anterior să oficieze slujbe, Ray a fost găzduit la mănăstirea St. John Stone Friary din cartierul Hyde Park, Chicago. Școala elementară catolică St. Thomas the Apostle se afla în apropiere, iar directorii acesteia nu au fost anunțați de prezența unui preot suspectat de abuz în vecinătate. Biserica a declarat ulterior că Ray era „monitorizat îndeaproape”, dar lipsa de informare a comunității rămâne un semn clar de neglijență.

Lipsa de reacție în fața acuzațiilor din Peru

Criticile la adresa Papei Leon al XIV-lea nu se opresc la granițele Statelor Unite. Între 2014 și 2023, Prevost a condus Dieceza de Chiclayo, în nordul statului Peru. Acolo, mai multe femei, inclusiv trei surori – Ana Maria, Juana Mercedes și Aura Teresa Quispe – au susținut că au fost abuzate sexual de către preotul Eleuterio Vásquez Gonzales, începând cu anul 2007.

Conform publicației catolice The Pillar, dioceza condusă de Prevost ar fi tratat cu superficialitate aceste acuzații, iar documentația trimisă Vaticanului în 2022 ar fi fost „trunchiată” deliberat. În loc să faciliteze investigarea acuzațiilor, autoritățile bisericești din Chiclayo ar fi minimalizat cazurile și ar fi întârziat răspunsurile instituționale. Deși Prevost s-a întâlnit personal cu acuzatorii în aprilie 2022 și i-a îndrumat către autoritățile civile, ancheta s-a închis ulterior pe motiv de lipsă de probe și expirarea termenului de prescripție.

Lopez de Casas, vicepreședinte al rețelei Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) și el însuși victimă a abuzurilor clericale, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai numirii lui Robert Prevost în fruntea Bisericii Catolice. El a declarat tranșant:

‘Nu poți mușamaliza abuzurile sexuale și să fii un preot bun’, a declarat Lopez de Casas.

De asemenea, Lopez de Casas a subliniat că SNAP a informat, înainte de alegerea noului Papă, pe toți cei 135 de cardinali implicați în procesul decizional, prezentându-le cazurile în care Prevost ar fi ignorat plângeri sau ar fi eșuat să le investigheze corespunzător.

Alegerea unui papă aflat deja sub supraveghere

Lopez de Casas a mărturisit că Prevost era deja „pe lista de supraveghere” a SNAP, iar alegerea sa a fost percepută ca o înfrângere de către victime. În același timp, el speră că această numire va aduce, paradoxal, mai multă atenție publică asupra crizei din interiorul Bisericii.

‘A rămâne tăcut este un păcat. Nu este ceea ce Dumnezeu vrea ca noi să facem. Iisus vrea să oprim aceste lucruri, nu să facem o grădină sănătoasă pentru ca abuzurile sexuale să crească’.

Lopez de Casas, acum în vârstă de 65 de ani, și-a spus și propria poveste: a fost abuzat în copilărie, mai întâi de profesori din sistemul public de educație din Galveston, Texas, iar apoi chiar de preotul căruia mama sa i l-a încredințat, suspectând că se întâmplase ceva rău scrie cancan.

„‘Faptul că au ales un cardinal care a ascuns abuzuri sexuale și care este american înseamnă doar că această persoană va fi analizată amănunțit’, a declarat Lopez de Casas.

Pe lângă faptul că a fost liderul augustinienilor la nivel global, un ordin considerat de unii drept refractar la reforme și lipsit de transparență, Robert Prevost a fost, până la alegerea sa ca Papă, prefectul Dicasterului pentru Episcopi – instituția Vaticanului care supervizează plângerile legate de neglijența episcopală în cazurile de abuz.

‘Acest lucru este util pentru victimele de pretutindeni, deoarece avem acest papă care va fi sub ochii publicului în ceea ce privește lucrurile cu care a fost implicat în trecut’, a spus el.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: