Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată carnetul lui Nicolae Ceaușescu? A fost făcut public! Te va uimi câte diplome de doctor avea

Cum arată carnetul lui Nicolae Ceaușescu? A fost făcut public! Te va uimi câte diplome de doctor avea

GALERIE FOTO (16)

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut public carnetul personal al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, aruncând o lumină asupra unei perioade întunecate din istoria României comuniste. Acest document dezvăluie o serie de titluri academice, printre care multiple diplome de doctorat și titluri de Doctor Honoris Causa, inclusiv în Filipine, Liban sau Buenos Aires, Argentina.

Cum arată carnetul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, cunoscut în principal pentru profesia sa inițială de cizmar, se mândrea acum cu titluri academice și onorifice. Documentul prezintă o listă impresionantă de titluri, inclusiv Doctor în economie, doctor în științe politice și Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universități din întreaga lume. Printre acestea se numără Universitatea din București, Ecuador, San Marcos, Liban, Buenos Aires, Sur – Bahia Blanca, Nisa, Filipine, Yucatán și Teheran. Acest arsenal de titluri academic este completat de titlul de Erou al Republicii Socialiste România, o poziție de vârf în cadrul regimului comunist.

Însă, înainte de a ajunge la apogeul puterii, Ceaușescu a urmat un traseu academic modest. Carnetul său de evidență personală dezvăluie că s-a înscris în Partidul Comunist Român în 1933 și a urmat studii la Institutul de Științe Economice și la Academia Ștefan Gheorghiu. Deși originea sa modestă ca fiu de țărani este menționată în document, acesta a reușit să ajungă la cele mai înalte poziții politice și academice din țară și din lume.

A fost făcut public

Pe lângă titlurile academice, Ceaușescu se lăuda și cu diverse decorații și ordine, inclusiv Steaua RSR și medalia de erou al muncii socialiste. Totodată, carnetul său atestă cunoașterea limbilor ruse și franceze.

„Dragi @urmăritori, ați votat majoritar pentru „1”, drept urmare vă prezentăm astăzi Cartea de evidență personală a membrului P.C.R. No 0000001.  Doctor în economie, doctor în științe politice, Doctor Honoris Causa al Universităților din București, Ecuador, San Marcos, Liban, Buenos Aires, Sur – Bahia Blanca, Nisa, Filipine, Yucatán, Teheran, deținător al titlului de onoare suprem Erou al Republicii Socialiste România.

Dar și al altor ordine și decorații, General locotenent, membru în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, Deputat în Marea Adunare Națională, Președinte al Republicii Socialiste România, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Președinte al Frontului Democrației și Unității Socialiste. Atât”, au transmis, în mod ironic, reprezentanții CNSAS.

Sursa foto: CNSAS

Cu toate acestea, publicarea carnetului lui Ceaușescu a stârnit reacții amestecate în rândul populației. Un sondaj din 2021 arăta că 63% din români cred că se trăia mai bine pe vremea comunismului. O parte din aceștia, mai ales cei sub 30 de ani, nu au trăit în acea perioadă și sunt influențați în mare măsură de percepțiile transmise de generațiile anterioare și de anumite discursuri politice.

Specialiștii în istorie și cercetarea epocii comuniste explică că această percepție este rezultatul unui amestec de necunoaștere a istoriei, gândire critică precară și eforturi subterane de reabilitare a perioadei comuniste. Structurile reziduale ale regimului comunist, împreună cu liderii de opinie și partidele populiste, au contribuit la perpetuarea unor mituri despre o presupusă „înflorire” a societății în timpul regimului comunist.

În acest context, instituțiile române nu au avut o politică coerentă de memorializare a represiunii comuniste, ceea ce a alimentat reinterpretările istorice și nostalgii în rândul anumitor segmente sociale.

Publicarea carnetului personal al lui Nicolae Ceaușescu servește astfel ca un document important în înțelegerea unei perioade întunecate din istoria României și ca o mărturie a complexității și a persistenței memoriei colective.

 

Sursa foto: CNSAS

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: