Redactia.ro
Home » Știri » Cum beneficiază părinții de zilele libere de la stat. Ce acte trebuie să completeze aceștia

Cum beneficiază părinții de zilele libere de la stat. Ce acte trebuie să completeze aceștia

Cum beneficiază părinții de zilele libere de la stat. Ce acte trebuie să completeze aceștia

Veste bună pentru părinți! Unul dintre părinți poate beneficia de o zi liberă pe săptămână plătită, odată cu trecerea școlarului în online. Vineri a apărut legea în Monitorul Oficial. 

Cum beneficiază părinții de zilele libere de la stat. Ce acte trebuie să completeze aceștia

Odată cu trecerea cursurilor în online, unul din părinți poate beneficia de zile libere plătite. Vineri a apărut în Monitorul oficial modelul cererii și a declarației pe propria răspundere. Prin OUG 110/2021, unul dintre părinții copiilor minori cu vârsta de până în 12 ani (inclusiv) – înscriși la o unitate de învățământ preuniversitară sau de educație timpurie – poate avea zile libere plătite, pe durata suspendării activității didactice ce presupune prezența fizică în unitatea de învățământ.

Indemnizația de care beneficiază angajații este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Suma nu poate depăși însă 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele. Totodată părinții vor beneficia de plata unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare pentru fiecare zi liberă acordată în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică.

Beneficiază părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani, în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unități de învățământ, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică.

Indemnizația este supusă impozitului pe venit, asigurărilor sociale obligatorii (CAS și CASS), inclusiv contribuției asiguratorii pentru muncă.

Condițiile pentru încasarea indemnizației

Pentru a se putea beneficia de indemnizație trebuie îndeplinite următoarele condiții:
– Copilul este cu vârsta de până la 12 ani înscris la o unitate de învățământ sau copilul/adultul este cu handicap în vârstă de până la 26 de ani înscris într-o unitate de învățământ;
– Celălalt părinte nu beneficiază de zile libere;
– Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Salariatul depune la angajator o cerere însoțită de declarația celuilalt părinte că nu beneficiază de zile libere și, după caz, documente ce atestă încadrarea unei persoane într-o situație de handicap. Angajatorul plătește indemnizația, impozitul pe venit și asigurările sociale și depune declarația cu impozitul pe venit și asigurările sociale.

În termen de 30 de zile de la plata impozitului și asigurărilor sociale și depunerea declarației se va depune o documentație la agențiile de ocupare a forței de muncă pentru acordarea indemnizației. În termen de 30 de zile de la data depunerii documentației, ANOFM va plăti angajatorului indemnizația.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: