Redactia.ro
Home » Știri » Cum este posibil ca un român din Olt să încaseze o pensie de 69.000 de lei după noua formulă de calcul a pensie? Nu, nu este fost magistrat

Cum este posibil ca un român din Olt să încaseze o pensie de 69.000 de lei după noua formulă de calcul a pensie? Nu, nu este fost magistrat

Cum este posibil ca un român din Olt să încaseze o pensie de 69.000 de lei după noua formulă de calcul a pensie? Nu, nu este fost magistrat

Recent, s-a dezvăluit faptul că un român din județul Olt primește o pensie de 69.000 de lei. Este important de menționat că acest pensionar nu este un fost magistrat și nici nu beneficiază de o pensie specială. Cum este posibil ca cineva să aibă o astfel de pensie generoasă? Răspunsul vine de la Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii, care a explicat acest caz. Iată detaliile!

Cum este posibil ca un român din Olt să încaseze o pensie de 69.000 de lei după noua formulă de calcul a pensie?

Pentru a înțelege mai bine cum a ajuns acest român să primească o pensie atât de mare, trebuie să ne uităm la schimbările legislative din domeniul pensiilor din ultimii ani. Noua lege a pensiilor a introdus o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, în conformitate cu principiul contributivității. Acest lucru înseamnă că pensia unei persoane depinde în mare măsură de salariile obținute în timpul carierei profesionale și de durata de cotizare la sistemul de pensii.

În trecut, exista un plafon pentru baza de calcul a pensiei, care era limitată la cinci salarii medii brute pe economie. Contribuțiile se plăteau doar pe această bază de calcul. Cu toate acestea, începând din 2007, au avut loc modificări legislative care au eliminat acest plafon, astfel încât toate veniturile erau supuse contribuțiilor pentru pensie. Aceasta a permis persoanelor cu salarii foarte mari să acumuleze puncte contributive considerabile și, implicit, să obțină pensii generoase după pensionare.

În cazul românului din Olt cu o pensie de 69.000 de lei, este probabil că acesta a avut salarii semnificative de-a lungul carierei sale, ceea ce a condus la acumularea unui număr mare de puncte contributive. Acest lucru a dus la o pensie substanțială, care nu este limitată de niciun plafon de calcul.

„Dacă discutăm de o pensie bazată pe contributivitate, această discrepanţă nu putem să o eliminăm pentru că discutăm de principiul de bază, cel al contributivităţii. Probabil că este o persoană care a avut nişte salarii foarte-foarte mari într-un număr semnificativ de ani, care au condus la o pensie atât de mare.

Şi aici, aş vrea să fac o uşoară explicaţie, cum s-a ajuns aici. În varianta iniţială a legii pensiilor privind pensiile de care discutăm noi, acestea bazate pe puncte, în care prevalează principiul contributivităţii, exista un instrument care să nu permită pensii atât de mari în momentul în care o persoană ajunge să acceseze beneficiu care se cheamă pensie.

În sensul în care era plafonată baza de calcul la cinci salarii medii brute pe economie şi numai la această de bază de calcul se plăteau şi contribuţiile. Numai că din 2007 intervenţiile legislative şi dorinţa de a încasa cât mai multe contribuţii şi deciziile politice la momentul respectiv au eliminat acest plafon astfel încât s-a plătit contribuţie pentru toate sumele încasate. Probabil, este o persoană care a lucrat la o firmă unde salariile au fost de zeci de mii de euro şi echivalentul în lei a condus la astfel de pensii.

Aceasta este explicaţia pe care eu o pot da acestui caz pe care nu îl cunosc în mod particular”, a declarat Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei şi fostă şefă a Casei Naţionale de Pensii pentru Antena3 CNN. 

Este important de subliniat că noua lege a pensiilor a adus și alte schimbări, precum stabilirea unei vârste standard de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și femei, cu un stagiul minim de cotizare de 15 ani și un stagiul complet de cotizare de 35 de ani. De asemenea, se acordă beneficii suplimentare pentru mamele care au crescut copii și se iau în calcul sporurile nepermanente pentru calculul pensiilor.

Noua formulă de calcul a pensie

Noua legislație privind pensiile aduce cu ea o metodă inovatoare de calcul:

Formula de calcul a pensiei este următoarea: Pensie = VPR (Valoarea Punctului de Referință) x Numărul Total de Puncte.

Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi stabilită la suma de 81 de lei.

Numărul Total de Puncte se obține prin suma următoarelor categorii de puncte:

  1. Puncte de Contributivitate – acestea sunt acordate pentru fiecare an în care ați contribuit la sistemul de pensii și se acordă un punct pentru fiecare an lucrat.
  2. Puncte de Stabilitate – aceste reprezintă punctele obținute prin muncă stabilă și continuă într-o anumită perioadă.
  3. Puncte de Perioade Asimilate și Necontributive – aceste puncte sunt atribuite pentru anii în care ați servit în armată, ați fost în șomaj sau ați frecventat facultatea. Acestea se evaluează la 0,25 puncte pentru fiecare an în aceste categorii.

Noua formulă de calcul asigură o abordare echitabilă și transparentă pentru determinarea cuantumului pensiilor, luând în considerare atât contribuțiile active la sistemul de pensii, cât și perioadele speciale sau necontributive din viața unui individ.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: