Redactia.ro
Home » Știri » Cum poți părea mai inteligent atunci când porți o conversație? Soluția este mai simplă decât te-ai fi așteptat

Cum poți părea mai inteligent atunci când porți o conversație? Soluția este mai simplă decât te-ai fi așteptat

colegi de munca

Dacă până acum ai fost convins că menționarea funcției sau a studiilor tale te va face să pari mai impresionant în ochii partenerului de conversație, ar trebui să reconsideri această idee. Iată ce trebuie să faci pentru a crea o primă impresie ideală atunci când interacționezi pentru prima oară cu cineva.

Cum putem crea o primă impresie bună. Experții au soluția. Este mai simplu decât ai fi crezut

Mulți dintre noi se simt terifiați de ideea de a iniția o conversație cu o persoană pe care abia o cunoaștem. Ca rezultat, instinctiv, simțim nevoia de a-i convinge pe cei din fața noastră că suntem inteligenți. Și, de multe ori, cea mai ușoară cale este să ne lăudăm cu realizările noastre personale, fie că sunt legate de studii sau de carieră. Cu toate acestea, s-a dovedit că aceasta este o abordare greșită pentru a-i face pe ceilalți să creadă că suntem persoane inteligente. Soluția este mult mai simplă decât ne imaginăm: trebuie doar să cerem un sfat.

Într-o serie de studii realizate de cercetătorii de la Harvard și Wharton, studenților li s-a cerut să rezolve „puzzle-uri” de inteligență în colaborare cu un partener.

Unii studenți au fost informați că vor fi evaluați exclusiv pe baza corectitudinii răspunsurilor lor, în timp ce alții au fost informați că vor fi evaluați în funcție de impresia pe care o vor face asupra partenerului lor.

Studenților li s-au dat trei opțiuni pentru a comunica cu partenerul lor:

  1. „Poți să-mi oferi un sfat?”
  2. „Sper că te-ai descurcat bine.”
  3. Să nu spună nimic.

Nu este surprinzător faptul că studenții evaluați pe baza corectitudinii răspunsurilor au cerut sfaturi. Însă, dintre cei evaluați în funcție de impresia lăsată partenerului, mai puțin de jumătate au solicitat ajutor, de teama de a nu părea incompetenți.

De asemenea, atunci când au fost asociați cu un partener care fie a fost neutru, fie le-a cerut, la rândul său, sfaturi, studenții au avut o opinie mai favorabilă despre acel partener. Au crezut că persoana care le-a cerut sfatul trebuie să fie destul de inteligentă, întrucât este lăudabil să fii solicitat pentru ajutor. Cu alte cuvinte, avem tendința să gândim: „Au fost deștepți să-mi ceară un sfat, deci și eu trebuie să fiu deștept.”

Ascultarea activă, esențială într-o conversație

Un alt studiu realizat la Harvard a evidențiat importanța punerii de întrebări într-o conversație. Cercetătorii au analizat interacțiunile dintre oameni care încercau să se cunoască mai bine, precum și conversațiile rapide.

În ambele cazuri, participanții s-au simțit mai apropiați de cei care au adresat multe întrebări. Cei care puneau întrebări erau percepuți ca fiind mai atenți și mai înțelegători. Cheia constă în a pune întrebări care se nasc din răspunsurile interlocutorului, ceea ce demonstrează un autentic interes față de ceea ce acesta spune. Asta este ceea ce se numește ascultare activă, pentru că ascultăm pentru a înțelege, nu doar pentru a oferi un răspuns rapid în schimb.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: