Redactia.ro
Home » Știri » Cum putem depăși frica de cutremur. Specialiștii ne oferă o serie de sfaturi utile

Cum putem depăși frica de cutremur. Specialiștii ne oferă o serie de sfaturi utile

cutremur

În ultima perioadă, în lume și în România au avut loc seisme puternice, iar oamenii au început să resimtă, mai pregnant ca niciodată, frica față de seism. Psihologii avertizează, însă, că aceasta trebuie ținută sub control pentru a nu ne afecta calitatea vieții sociale. Iată pașii pe care îi putem urma pentru a depăși această frică și a ne bucura de viață așa cum se cuvine.

Cum putem depăși frica de cutremur

În cazul unui cutremur, autoritățile ne îndeamnă să ne păstrăm calmul, însă nu de fiecare dată acest lucru este ușor de realizat. În cazul fenomenelor extraordinare, prima reacție a multor persoane este să se agite și să reacționeze în mod irațional, necalculat. Iată ce trebuie să facem pentru a alunga frica de cutremur, conform psihologului Andreea Buhuși.

„Lumea a trecut, în ultimii ani, prin multe evenimente, chiar șocante și stresante. Nu cred că mulți dintre noi ne-am gândit că am putea experiementa cam doi – trei ani tot felul de situații total neplăcute și din prisma sănătății și a siguranței și în care natura produce tot felul de dezastre. Lucurile astea s-au întâmplat mai dintotdeauna, doar că acum, fiind la distanțe scurte de timp, și mintea la un moment dat cedează. Dacă pentru un om, în a-și face o trusă de prim ajutor și îi găsește un loc în casă și se simte confortabil că o are, îi dă o stare de confort, este un lucru pozitiv . Dar dacă ajungi, de fiecare dată când ieși din casă, să îți iei la tine tot felul de lucruri, să îți iei stingătorul după tine sau să-ți faci pachețele cu mâncare care se strică și dacă ajunge disconfortul de a trăi mai mare decât prevenția de a muri și mai ales când probabilitatea nu este înclinată spre a doua posibilitate, deja calitatea vieții nu mai are sens.”,  a mărturisit psihologul Andreea Buhuși.

Ce să nu faci în caz de cutremur

Desigur, atunci când are loc un seism puternic, primul instinct al multora dintre noi este să ne panicăm. Însă, acest lucru este puțin recomandat, conform specialiștilor. Nu ne ajută deloc să gândim rațional și nu vom putea lua deciziile corect într-o situație-limită.

„Frica este contagioasă și știm că poate provoca reacții care nu sunt bune. Sfatul meu este să nu lăsăm frica să preia controlul, pentru că o astfel de stare ne poate împiedica să acționăm, ne blochează, clar ne poate afecta discernământul. Este cunoscut faptul că una dintre cele mai mari frici ale oamenilor este cea de cutremure. Este de-a dreptul terifiant să trăiești o astfel de experiență, este firesc să avem reacții insolite, însă trebuie să avem stăpânire de sine, să acționăm conștient și prezent.”, a declarat psihologul Mădălina Stanca, de la Cabinetul de Psihologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Cum reacționăm în caz de cutremur

Psihologul Mădălina Stanca spune că este complet normal să ne fie frică, dar ar trebui să controlăm tot ce simțim. Cât despre copii, este bine să îi informăm, să le vorbim despre ce înseamnă un cutremur și să le explicăm ce au de făcut când simt că ceva nu este în regulă.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: