Redactia.ro
Home » Știri » Cum sărbătoreau românii Ziua Muncii pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Totul era complet diferit

Cum sărbătoreau românii Ziua Muncii pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Totul era complet diferit

GALERIE FOTO (4) Ceasul Rolex al lui Nicolae Ceaușescu se află în custodia Băncii Naționale.

În era lui Nicolae Ceaușescu, Ziua Muncii, sărbătorită în fiecare an pe 1 Mai, a fost transformată într-un prilej de propagandă masivă. Comuniștii organizau defilări spectaculoase, având drept scop promovarea partidului aflat la putere și glorificarea dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu.

Ziua Internațională a Muncii, declarată de Congresul Internaționalei Socialiste în 1889, își găsea ecou în România printr-o serie de manifestații muncitorești. Pe vremea comunismului, Ziua Muncii a devenit un prilej de celebrare a regimului, cu sute de mii de oameni participând la parade organizate în întreaga țară.

Cum sărbătoreau românii 1 mai pe vremea lui Ceaușescu

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, Ziua Muncii era departe de a fi doar o zi liberă în calendar sau ocazia unei minivacanțe. În acele timpuri, semnificația sărbătorii era profund încărcată politic și social. În timp ce în zilele noastre mulți români se gândesc la încălzitul grătarelor la munte sau la mare, în vremea comunistă, atmosfera era complet diferită.

Aceste manifestații erau orchestrate într-un mod grandios, cu participanți îmbrăcați în haine de sărbătoare, purtând mesaje de laudă la adresa partidului comunist și a conducerii sale. Sub privirile dictatorului Nicolae Ceaușescu și ale soției sale, Elena Ceaușescu, mulțimi de copii, muncitori și intelectuali se adunau pentru a demonstra supunerea lor față de regim.

După Revoluția din decembrie 1989, manifestațiile de 1 Mai au fost abandonate de autoritățile locale, iar această zi a devenit marcată prin evenimente sociale și culturale, organizate în aer liber. Înainte, însă, defilările grandioase organizate în București, în apropierea statuii Aviatorilor, reprezentau momentele culminante ale sărbătorii. Aici, într-o tribună oficială, se aflau Nicolae și Elena Ceaușescu, alături de alte figuri importante din Partidul Comunist Român.

Totuși, înainte de Revoluție, totul se desfășura în numele poporului român și al lui Nicolae Ceaușescu. Parada și manifestațiile publice erau punctele culminante ale Zilei Muncii, într-o demonstrație de putere și control politic orchestrată de regimul comunist. Astfel, această zi a devenit un simbol al autorității de stat și al loialității față de conducerea comunist.

Ziua Muncii, instrument al propagandei comuniste

Printre cei obligați să treacă în fața dictatorilor se numărau și sportivii de performanță. Nadia Comăneci, chiar dacă era doar un copil în acea perioadă, a dezvăluit cum se desfășurau acele momente.

„În mod obișnuit, sportivii erau plasați pe platforme alegorice. Când ajungeam în fața tribunei oficiale, puteam executa doar câteva mișcări de gimnastică, datorită spațiului restrâns. Apoi, după finalizarea defilării, ne întorceam în cantonament pentru a ne continua pregătirea”, a dezvăluit Nadia Comăneci.

Astfel, Ziua Muncii, care ar fi trebuit să fie un moment de celebrare a muncii și drepturilor lucrătorilor, a devenit un instrument al propagandei comuniste, manipulat pentru a sublinia puterea și autoritatea regimului.

În contrast cu atmosfera solemnă de atunci, în prezent, singura tradiție care s-a păstrat din Ziua Internațională a Muncii este ieșitul la iarbă verde pentru a pregăti mici și a savura o bere rece. Această simplă activitate, care adună prieteni și familii în jurul grătarului, reprezintă acum modul în care mulți români sărbătoresc 1 Mai.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: