Redactia.ro
Home » Știri » Cum se calculează și de ce se acordă șomaj tehnic în această perioadă. Expertul contabil explică

Cum se calculează și de ce se acordă șomaj tehnic în această perioadă. Expertul contabil explică

Somajul tehnic 2020

Pe blogul platformei de resurse umane Smartree au fost postate explicațiile șomajului tehnic. Mii de români au intrat în șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus.

Ce înseamnă șomajul tehnic

Conform art.53 din Codul Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea activității angajatorului, iar cei intrați în șomaj tehnic vor primi o indemnizație plătită din fondul de salarii.

Cei care primesc indemnizație de șomaj tehnic vor primi 75% din suma salariului de bază corespunzător locului de muncă pe care îl are.

Așadar, suma maximă va fi de 2,380 lei, indiferent de cât de mare avea titularul salariul. Pe platforma Smartree, calcul indemnizației de șomaj tehnic este diferit în funcție de tipul muncii prestate.

Așadar, salariații din birouri, primesc o sumă calculată ca salariul tarifar/numărul de zile lucrărtoare din luna X 75% X numărul de zile de întrerupere a muncii.

Potrivit expertului contabil autorizat Ilie Străteanu, șomajul tehnic este perioada în care salariații sunt trimiși acasă pentru că firma la care lucreazp își suspendă activivitate din cauza crizei produsă de coronavirus, informează Mediafax.

Dacă înainte, angajatorii erau obligați să le plătească șomajul tehnic angajaților, în timpul stării de urgență, statul s-a angajat să le plătească el 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul brut pe economie.

Contabilul extepert este de părere că în prezent șomajul tehnic este o presiunea foarte mare pentru stat, deoarece mii de românii vor benefica de această măsură.

Pentru stat este o presiune foarte mare pentru că sunt o mulţime de salariaţi care vor beneficia de acest şomaj tehnic. Înainte de apariţia pandemiei, şomajul tehnic se suporta de către angajator, iar acum, în contextul pandemiei, el este suportat de către stat, prin agenţiile judeţene de ocupare şi formare profesională„, a spus contabilul expert.

Ce beneficii reprezintă șomajul tehnic?

Potrivit sursei de mai sus, șomajul tehnic este un beneficiu pentru angajator, pentru că imediat după ce se va încheia starea de urgență, acesta nu își va pierde angajații. Iar angajații la rândul lor, nu își pierde locul de muncă.

Diferența dintre șomaj și șomajul tehnic este faptul că șomajul înseamnă o persoană care nu are un loc de muncă sau nu își găsește un loc de muncă.

Șomajul tehnci este acea persoană căruia i-a fost suspendat contractul de muncă, dat va primi o indemnizație de 75% din salariul mediu.

Astfel, șomajul tehnic va dura doar pe perioada stării de urgență, iar angajații se vor afla la dispoziția anagajatorului pe tot parcursul șomajului tehnic.

Începând de la 1 aprilie, angajatorii au putut depune cererile la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Ministrul Muncii a precizat vineri că s-au depus peste 220.000 de cereri de șomaj tehnic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: