Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se face gorgonzola. Șase lucruri pe care să le știi despre această brânză

Cum se face gorgonzola. Șase lucruri pe care să le știi despre această brânză

Cum se face gorgonzola

Gorgonzola sau brânza cu mucega este recunoscută la nivel internațional, ea fiind considerată o delicatesă. Iată câteva lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre acest tip de brânză.

Cum se produce, de fapt, gorgonzola

Gorgonzola este o brânză care e originară din Italia și face parte din familia brânzeturilor albastre. Totuși, ea nu a avut acest aspect încă de la început, ci l-a căpătat cu timpul. De altfel, în ceea ce privește perioada în care a fost descoperită sau mai bine zis creată această brânză, se poate spune că este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume.

Încă din secolul al IX-lea oamenii mâncau această brânză, pe care noi astăzi o cunoaștem sub numele de gorgonzola. Mai mult, se spune că numele acestui tip de brânză vine de la localitatea în care s-a produs pentru prima dată. Undeva în anii 800, a fost produsă pentru prima dată această brânză. Acum, sunt doar 29 de fabrici în toată lumea care sunt autorizate să facă brânză cu mucegai.

Ce nu știai despre brânza gorgonzola

Tot ce nu știai despre brânza cu mucegai. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că brânza cu mucegai este „Denumire de origine protejată” a Uniunii Europene, astfel că există o mulțime de reguli stricte pe care cei care produc brânza trebuie să le respecte cu sfințenie.

„În primul rând, Gorgonzola s-a născut în Valsassina, deci s-a născut în Alpi. A început cu familiile „bergamini”, deci păstorii care duc vacile la pășunat, nu oile. Familia mea este printre acestea. Așadar, aceste familii de „bergamini” au început să transforme laptele în brânză, brânză albastră pentru noi. Cum? Practic, după prepararea brânzei, a fost lăsată să îmbătrânească în peșteri naturale. Apoi, brânza a fost lăsată sub pământ. Mai târziu, toți producătorii de Gorgonzola s-au mutat în Valea Po, unde au început să se răspândească și piața a devenit mai mare”, a declarat directorul general Marco Invernizzi, de la o firmă ce produce brânza.

Brânzeturile de acest tip sunt speciale, nu numai pentru că sunt de origine protejată, ci și ca gust.

„Gorgonzola și toate brânzeturile albastre în general sunt brânzeturi speciale, deoarece nu sunt nici moi, nici tari. Sunt amândoi. În plus, există mucegaiul albastru, Penicillium roqueforti, care adaugă aromă și alte diferențe. Această brânză are o mulțime de structuri, și vizual. Vizual, este o brânză frumoasă”, a mai spus acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: