Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se obține, de fapt, un certificat de urbanism și care este costul acestuia

Cum se obține, de fapt, un certificat de urbanism și care este costul acestuia

Certificat de urbanism

Unul dintre cele mai importante documente când dorești să realizezi o nouă construcție este certificatul de urbanism. Trebuie să îl ai pentru a nu avea probleme cu legea, ulterior, și pentru ca orice ai vrea să construiești să rămână în picioare, fără a fi acuzat că ai realizat o construcție ilegală. Iată tot ce trebuie să afli despre certificatul de urbanism.

Certificatul de urbanism este un document estențial atunci când vrei să te apuci de o construcție, sau vrei să reabilitezi una care este deja ridicată. Alături de autorizația de construcție, certificatul de urbanism este cel mai important înainte de a începe orice demers. Mai mult, un lucru foarte important pe care trebuie să îl știi este că nu poți dobândi dreptul de proprietate asupra unui imobil pentru care nu deții certificatul de urbanism, dar și autorizația de construcție. Iată ce arată n Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare din 19.12.2001 .

Ce este certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului, caracteristicile zonei în care se găsește imobilul (amplasamentul), cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite, precum și lista avizelor și acordurilor necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construcții.

În lipsa cadastrului general, respectiv a informațiilor de Carte funciară, prin certificatul de urbanism emitentul garantează numai cu privire la informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului, rezultate din P.U.G. aprobat, în condițiile legii.

Pentru aceeași parcelă (imobil) se pot emite certificate de urbanism mai multor solicitanți, indiferent de calitatea acestora în raport cu proprietatea asupra parcelei. În această situație certificatele de urbanism urmează a avea același conținut cu caracter de informare (privind regimul juridic, economic și tehnic al imobilului) pentru toți solicitanții.

Când se emite certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism se emite pentru autorizarea execuției lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente acestora, precum și în vederea desființării construcțiilor.

Potrivit prevederilor Legii certificatul de urbanism se mai emite și pentru:

– concesionarea de terenuri;

– adjudecarea prin licitație a proiectării lucrărilor publice în faza de „studiu de fezabilitate”;

– cereri în justiție;

– alte scopuri, atunci când operațiunile respective o impun.

Operațiunile juridice având ca obiect dezmembrarea prin lotizare sau împărțeală, alipirea sau dezlipirea de parcele, constituirea unei servituți de trecere, precum și înstrăinarea unui teren destinat construcțiilor se îndeplinesc numai în formă autentică și cu obținerea prealabilă a certificatului de urbanism. Operațiunile juridice sus-menționate, îndeplinite fără respectarea acestor prevederi, sunt nule de drept.

Cât costă certificatul de urbanism

Iată cât costă un certificat de urbanism, în mediul urban. În mediul rural, aceasta este pe jumătatea sumelor.

până la 150 de metri pătrați – între 5 și 6 lei;

între 151 și 250 de metri pătrați – 6-7 lei;

între 251 și 500 de metri pătrați – 7-9 lei;

între 501 și 750 de metri pătrați – 9-12 lei;

între 751 și 1000 de metri pătrați – 12-14 lei;

peste 1000 de metri pătrați – 14 lei/metrul pătrat + 0,01 lei/metru pătrat pentru fiecare metru peste 1000.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: