Redactia.ro
Home » Știri » Cum se vor organiza anul acesta slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște. Ce reguli trebuie respectate

Cum se vor organiza anul acesta slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște. Ce reguli trebuie respectate

Biserica Ortodoxă Română a transmis, marți, un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și cele referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Având în vedere situația pandemică, sunt mai multe reguli anti-Covid care vor trebui respectate.

Cum se vor organiza anul acesta slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște. Ce reguli trebuie respectate

Dacă anul trecut a fost interzis, anul acesta credincioșii vor putea lua parte la slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște. Vor trebui respectate mai multe reguli anti-Covid, având în vedere pandemia. BOR a transmis, marți, un set de recomandări, printre care: preoții vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult, se va putea face slujbă și în interiorul bisericii, dar ținând cont de normele de protecție sanitară, vor exista voluntari cu ecusoane care vor avea grijă ca măsurile anti-Covid să fie respectate.

Totodată, pentru că este interzisă în anumite zone circulația între 20:00-5:00 și 22:00-5:00, se va permite organizarea slujbelor de seară, astfel încât credincioșii să se poată deplasa fără restricții.

Locuri marcate pentru credincioși în biserici și în curțile acestora, pentru distanțare

”Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat prezentele Îndrumări, adresate tuturor unităților de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române, privind sfintele slujbe care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie – 7 mai 2021):

  1. Sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României.
  2. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
  3. Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.
  4. Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.
  5. Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.
  6. Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).
  7. Întrucât „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate” (art. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), se recomandă ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale”, se transmite în comunicatul BOR. Vezi comunicatul integral pe basilica.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: