Redactia.ro
Home » Știri » Curs valutar BNR 14 mai 2021. Valorile monedelor principale

Curs valutar BNR 14 mai 2021. Valorile monedelor principale

Curs valutar BNR 8 iunie 2021

Curs valutar BNR 14 mai 2021. Banca Națională a României (BNR) comunică în fiecare zi cotațiile pentru principalele monede internaționale. Vineri, 14 mai se vor afla cotațiile pentru euro, dolar, lira sterlină și francul elvețian.

Curs valutar BNR 14 mai 2021. Valorile monedelor principale

Banca Națională a României (BNR) va actualiza, vineri, 14 mai, cursul valutar pentru principalele monede internaționale. Vineri, la ora 13.00 se vor afla cotațiile lor, după o nouă ședință a Băncii Naționale a României. Până la comunicarea oficială, valorile care se vor lua în considerare vor fi cele de joi, 13 mai.

Curs valutar BNR 14 mai 2021. Cât costă un euro

În ultimele luni, valorile monedei europene au trecut mult peste pragul istoric în România. Ultima oară, euro avea valoarea de  4.9263 de lei.

Curs valutar BNR 14 mai 2021. Cât costă un dolar american

Dolarul american înregistrează o scădere dramatică în ultimele luni, drept dovadă, ultimele cifre ale BNR arată că a ajuns la 4.0823 lei.

Curs valutar BNR 13 mai 2021. Cât costă un franc elvețian

Francul elvețian a mai crescut, potrivit ultimelor date transmise. Joi a ajuns la 4.4948 lei de la ziua de miercuri, când avea 4905 de lei.

Curs valutar BNR 13 mai 2021. Cât costă o liră sterlină

Lira sterlină a scăzut și ea. Joi a ajuns la o valoare  de 5.7278 lei de la  5.7396 lei.

Ce rol are cursul valutar BNR  în economie

Mugur Isărescu, guvernator BNR, spune despre cursul valutar de schimb că are un rol important în stabilitatea economică.

„Cursul de schimb joacă, în mod special în cazul României, un rol important de indicator public al stabilităţii şi situaţiei economice generale, iar BNR a menţinut regimul de flotare controlată, dar, având în vedere contextul actual, a decis să furnizeze lichiditate, în special pe bază bilaterală pentru a preveni volatilitatea excesivă a cursului nominal  şi pentru a preveni o depreciere majoră nenecesară a monedei naţionale. În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, spre deosebire de evoluţiile altor ţări din regiune, BNR nu a operat reduceri drastice ale ratei dobânzii de politică monetară”, a spus Mugur Isărescu.

Totodată, un raport de stabilitate al BNR arată că pandemia a afectat simțitor sectorul bancar.

”Unele dintre efecte s-au resimțit deja la nivelul sectorului bancar, iar altele este posibil să se materializeze pe termen scurt. În primul rând, incertitudinile cu privire la perspectivele cadrului economic au condus la creșterea volatilității surselor de finanțare, în special în intervalul apropiat datei declarării stării de urgență în România, cu efecte tranzitorii asupra lichidității bancare”, arată raportul de stabilitate al BNR.