Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România.

Cutremur în România. Un seism cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs în Oltenia, Vâlcea. Conform specialiștilor, cutremurul a avut loc la ora 05.01.

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Marți dimineața, a avut loc un cutremur în județul Vâlcea. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămăntului, seismul a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 05.01, la o adâncime de 2 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km S de Sibiu, 81km NV de Pitesti, 114km N de Craiova, 124km V de Brasov, 157km V de Ploiesti, 164km S de Cluj-Napoca, 188km NV de Bucuresti, 221km NV de Ruse, 228km E de Timisoara, 235km SE de Arad.

Cel mai puternic seism din 2021

Pe 9 aprilie a avut loc cel mai puternic cutremur de anul acesta. Seismul a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter și a avut loc în zona Vrancea. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 77 kilometri și a fost resimțit puternic în mai multe orașe din țară. „În ziua de 09.04.2021, la ora 21:36:45 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.5, la adâncimea de 77km.Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 71km E de Brasov, 87km S de Bacau, 105km N de Ploiesti, 129km V de Galati, 132km NV de Braila, 159km N de Bucuresti, 168km NE de Pitesti, 170km SV de Iasi, 181km E de Sibiu, 223km SV de Chisinau.”, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 a rămas în amintirea românilor ca fiind un eveniment extrem de tragic pentru România. Seismul a produs pagube uriașe, iar în urma acestuia au murit peste 1.000 de persoane, printre ele aflându-se și celebrul actor, Toma Caragiu. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurul din 1977.

Conform acestuia, seismul i-a luat prin surprindere pe speciliștii INFP, care nu aveau echipamente de alarmare și care nu se așteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Întrebat dacă au fost precedate mai multe seisme decât în mod normal, înainte ca seismul din 1977 să se producă, Mărmureanu a spus: „Nu, Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, a spus specialistul.

De asemenea, cercetătorul științific al Institutului Național de C-D pentru Fizica Pământului, Mircea Rădulian, a vorbit despre producerea seismelor în timpul nopții. Conform acestuia, factorul care declanșează cutremurul este de natură tectonică. ”Principala cauză şi principalul motor al cutremurelor sunt de natură tectonică. Cu alte cuvinte, un cutremur va fi generat ca urmare a unor forţe de natură tectonică (tensiuni şi variaţii ale câmpului de tensiune din scoarţă). Nu putem neglija totuşi şi o serie de cauze secundare care pot uşura sau accelera declanşarea seismului. Un exemplu în acest sens este prezenţa apei în zonă, care conduce la o scădere a forţelor de frecare pe faliile tectonice.”, a detaliat în exclusivitate pentru Redectia.ro, cercetătorul român, Mircea Radulian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: