Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Un cutrem a avut în această seară în România, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a avut loc într-o zonă neobișnuită. 

Cutremur în România urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în această seară s-a înregistat un nou cutremur în țara noastră. Potrivit informațiilor, cutremurul a avut loc într-o zonă neobișnuită.

Aceasta s-a produs la ora 17:23 și a avut loc într-o zonă neobișnuită pentru țara noastră, mai exact în Transilvania, Cluj. Seismul a fost considerat ca fiind unul slab, el având magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter.

Seismul s-a produs la suprafață, la adâncimea de 2 km și în apropierea următoarelor orașe: 63km N de Cluj-Napoca, 152km E de Oradea, 167km N de Sibiu, 173km E de Debrecen, 188km SV de Chernivtsi, 190km S de Ivano-Frankivsk, 224km NV de Brasov, 233km NE de Arad, 243km V de Bacau, 250km E de Miskolc.

Care este cauzele cutremurelor în România

”Principala cauză şi principalul motor al cutremurelor sunt de natură tectonică. Cu alte cuvinte, un cutremur va fi generat ca urmare a unor forţe de natură tectonică (tensiuni şi variaţii ale câmpului de tensiune din scoarţă). Nu putem neglija totuşi şi o serie de cauze secundare care pot uşura sau accelera declanşarea seismului. Un exemplu în acest sens este prezenţa apei în zonă, care conduce la o scădere a forţelor de frecare pe faliile tectonice. Cercetătorii au supus analizei diverse fenomene considerate ca având potenţial de declanşare a cutremurelor: variaţiile câmpului termic, regimul precipitaţiilor, mareele terestre, variaţiile câmpului magnetic, exploziile solare, etc.

După părerea mea, aceste studii nu oferă în momentul de faţă argumente convingătoare în favoarea ipotezei unei interacţiuni reale cu fenomenul de producere a cutremurelor şi, din acest punct de vedere, suntem încă într-o fază a întrebărilor fără răspuns. Aceste consideraţii sunt valabile şi în ceea ce priveşte problema ridicată cu privire la preponderenţa producerii cutremurelor în timpul nopţii. Ceea ce seismologii ştiu de mult timp este faptul că activitatea seismică de natură tectonică (excludem de exemplu exploziile produse în cariere) nu pare să aibă preferinţe pentru anumite ore din zi sau din noapte”, ne-a detaliat în exclusivitate cercetătorul român, Mircea Radulian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: