Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur puternic, de 7 grade! Unde s-a zguduit din nou pământul / Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele seism

Cutremur puternic, de 7 grade! Unde s-a zguduit din nou pământul / Gheorghe Mărmureanu, anunț de ultimă oră despre marele seism

cutremur

S-a dat alerta, sâmbătă dimineață, în largul Noii Zeelande. Un seism puternic, cu magnitudinea de aproape 7 grade pe scara Richter, s-a produs în Insulele Kermadec.

Populația a intrat în panică, dar autoritățile spun că nu există pericolul să se producă un tsunami. De altfel, nu a fost emisă alertă de tsunami în urma seismului.

Cutremur puternic de 6,9 grade pe Richter

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 152 de kilometri, potrivit USGS. Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean a estimat anterior că seismul a avut o magnitudine de 6,6 şi s-a produs la o adâncime de 183 de kilometri.

Arhipelagul Kermadec, aflat între Noua Zeelandă şi insulele Tonga, nu este locuit, cu excepţia personalului de la baza permanentă de pe insula Raoul, unde este amplasată o staţie meteo şi de radio.

Noua Zeelandă se află în zona faliei dintre două plăci tectonice şi înregistrează aproximativ 14.000 de cutremure în fiecare an, dintre care între 100 şi 150 sunt suficient de puternice pentru a fi simţite.

Și Vrancea s-a cutremurat sâmbătă dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 8:18, în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 61 de kilometri.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, anunță că un mare cutremur ar urma să aibă loc în țara noastră, în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru DCNews.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a adăugat seismologul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: