Redactia.ro
Home » Știri » De când primesc românii ajutor din partea statului pentru plata facturilor la energie

De când primesc românii ajutor din partea statului pentru plata facturilor la energie

Facturi cu 50% mai mici la energie pentru români! Cum beneficiezi

Românii vor primi bani de la stat pentru a-și putea achita facturile la energie. Iată de când se vor putea folosi de acești bani. 

De când primesc românii ajutor din partea statului pentru plata facturilor la energie

Aproximativ cinci milioane de familii din România ar urmă să primească, din noiembrie, un ajutor din partea statului, ca să își achite facturile la energie. Un sprijin de care mulți vor avea nevoie, mai ales că specialiștii din domeniu, spun că facturile vor exploda în iarnă. Reducerea se va face diferențiat, în funcție de consumul mediu. Și alte state europene se confruntă cu o avalanșă de scumpiri, iar unele au luat măsuri.

Românii cu venituri mici vor fi sprijiniți prin legea consumatorului vulnerabil. Alte milioane de familii vor beneficia de o schemă de compensare a facturilor tot mai mari. De la 1 noiembrie ar urma să intre în vigoare această măsură, de care ar putea beneficia 5 milioane de familii. Ajutorul ar fi dat ca reducere la factură și ar putea ajunge până aproape de 40%. La electricitate, ar putea fi procente diferite, iar la gaze există varianta unei sume fixe. Toate calculele sunt făcute în funcție de consumul mediu.

Ministrul Energiei spune că 10 milioane de români consumă aproximativ 52 kWh pe lună, iar restul ar fi peste acest prag. Discuțiile vin după luni de creșteri galopante. Numai în luna august, energia electrică și gazele afișau creșteri de peste 20% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit stirileprotv.ro.

”Prognoza pentru octombrie arată niște prețuri incredibile la achiziția de gaze naturale și aceste valori nu fac altceva decât să ne ducă într-o zonă în care dublarea nu mai e cea mai periculoasă – vorbim de 140-150%. Cei care vor plăti aceste facturi vor avea dificultăți în a le achita”, a explicat Dumitru Chisaliță, Asociația Energia Inteligentă.

Țările europene iau măsuri pentru a proteja populația de scumpirile galopante

De asemenea, și țările europene iau măsuri pentru a proteja populația de scumpirile galopante. Premierul spaniol a anunțat plafonarea prețurilor la gazele naturale și reducerea taxei speciale pe electricitate de la 5,1% la 0,5%.

„Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori”, a transmis Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

În Bulgaria, deja unele fabrici își întrerup activitatea din cauza costurilor prea mari la energie, iar în Marea Britanie se vorbește despre introducerea unor tarife sociale după ce facturile au explodat și au ajuns la nivelul maxim al ultimului deceniu.

„Pentru foarte, foarte multe familii facturile vor fi majorate substanțial în cursul iernii, procentele vor fi nemaiîntâlnite de ceva timp. Aceste creșteri se vor reflecta și în costurile de producere a energiei termice – cea livrată în sistem centralizat va avea costuri mult mai mari, deci și prețul energiei termice va fi majorat”, a declarat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: