Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce nu e bine să ai două nume de botez? Părintele care explică de ce este necesar un singur nume la copil

De ce nu e bine să ai două nume de botez? Părintele care explică de ce este necesar un singur nume la copil

Părintele Cleopa

Mulți părinți se străduiesc să pună nume cât mai interesante copiilor și eventual, unele străine, pe care alți copii să nu le aibă, dar cum rămâne cu numele de sfânt? Părinele Cleopa i-a lămurit pe toți acei părinți care se întreabă ce nume trebuie să pună, de fapt, copiilor lor.

Ce nume trebuie să punem copiilor. Părintele Cleopa ne învață

Un lucru deosebit de important, atunci când avem copii, este numele pe care li-l punem. Acesta îi identifică toată viața și le poate influența existența. Un lucru pe care puțini părinți îl știu, este acela că un copil nu ar trebui să aibă mai mult de un nume, contrar părerii moderne.

Astfel, pruncul trebuie să primească un singur numele, iar acela trebuie neapărat să fie cel al unui sfânt, după cum spune părintele Cleopa. Mai mult, în ziua în care este sărbătorit sfântul al cărui nume îl purtăm, atunci noi avem datoria creștinească de a merge la biserică.

De asemenea, nu trebuie să folosim diminutivele atunci când folosim numele Sfinților pe pomelnice, la biserică.

„Când este sfântul căruia-i porți numele, să te duci la biserica, să asculți Sfânta Liturghie, să te împărtășești, dacă ești spovedit. Dacă poți, fă oleacă de pomană la tine acasă, la câteva suflete amărâte. Vine o bătrână la mine nu de mult: „Părinte, scrie acolo!” „Ce să pun, mătușa?” „Pune pe Ghiță, pe Costicuta, pe Tincuța, pe Neluțu…!”

„Mătușa hai! Unde ai găsit tu nume de sfinți de ăștia? Eu am îmbătrânit în mănăstire, și de sfântul Ghiță n-am auzit. Unde ai găsit pe sfântul Costicuta? În calendar nu-i, în Prolog nu-i, în Minei nu-i, în Penticostar nu-i, în Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Așa-i cheamă!” „Fugi, mătușa de aici! Îți bați joc de slujbele Bisericii?”, a spus părintele Cleopa.

Ce nu trebuie să facem niciodată când vine vorba de numele copiilor

Părintele Cleopa a povestit un episod, în care o femeie a venit la el și i-a cerut să îi treacă numele apropiaților săi, dar după numele pe care sunt strigați acasă, pentru că este o bătaie de joc la adresa sfinților, spune părintele.

„Nu Ghiță, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuta, ci Constantin, că „sfântul Costicuta” nu există sau Costachel sau Costache cum îi zici tu acasă; și „sfânta Tincuța”. N-am auzit de când sunt de „sfânta Tincuța” sau Catrina sau Catinca. Sfânta Ecaterina, marea mucenita, fiica de împărat. I-am văzut sfintele moaște la Muntele Sinai în sicriu de aur. Așa, când veniți cu pomelnic, să nu puneți nume de acestea, că va bateți joc de sfinții lui Dumnezeu. Cum să scriu eu așa, că trebuie să scot părticele? Părticică n-o pot scoate decât pentru un nume ortodox. Să știți! Eu va spun. Nu mă interesează că aveți ciuda pe mine. Eu sunt un putregai; mâine sunt în groapă, dar să nu ziceți că n-ați auzit și nu v-am spus!”, a spus părintele Cleopa.

Astfel, părintele Cleopa a încheiat această controversă a părinților și i-a lămurit: nu se pot pune două nume la botez, ci numai unul.

„– Se pot pune două nume la botez?

– Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul și ortodox! Niciodată să nu puneți două nume la copii. Unul și ortodox! Că părticică este pentru un suflet, nu pentru două. Așa este!”, a mai explicat părintele Cleopa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: