Redactia.ro
Home » Știri » Decizie de ultimă oră a Guvernului: Începând de luni, verificări la toate secțiile ATI

Decizie de ultimă oră a Guvernului: Începând de luni, verificări la toate secțiile ATI

Guvernul a decis în urma unei ședințe convocate, duminică dimineață, de premierul Ludovic Orban, la Palatul Victoria, ca începând de săptămâna viitoare toate secțiile ATI din țară să fie verificate. Hotârârea Executivului vine ca urmare a tragicului incendiu de la secția ATI, a Spitalului Județean Piatra Neamț, în care zece pacienți cu coronavirus au murit. 

Toate secțiile ATI vor fi verificate

Guvernul stabilit, duminică dimineață, în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Ludovic Orban la Palatul Victoria, ca de luni toate secțiile de Terapie Intesivă din țară, să fie verificate. Decizia vine ca urmare a incendiului de la secția ATI, de la Spitalul din Piatra Neamț, în care zece pacienți au murit, iar alți șapte sunt în stare gravă. Aceștia aveau coronavirus și erau intubați, transmite Digi 24

La întrunire au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana. La ședință s-a analizat intervenția la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț, dar și stadiul celor șapte pacienți care au supraviețuit tragediei. Totodată, a fost solicitată o anchetă corespunzătoare a instituțiilor care se vor ocupa de acest aspect.

De asemenea, s-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe ale  Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale la nivel național, în toate secțiile ATI. Se va verifica în special instalația și condițiile de punere în funcțiune a aparaturii medicale.

Între timp, după tragedia care a avut loc, noi detalii ies la iveală. Imaginile deprinse parcă din filmele de groază, care au rămas în urma focului care a ucis zece pacienți cu coronavirus, ascund nereguli grave. Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a precizat că Spitalul Județean din Piatra Neamț nu dispunea de un program de instruire în caz de incendiu, nu existau persoane responsabile de intervenție, și nu avea nici responsabili pentru prevenirea incendiilor din fiecare secție.

Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate.

Acum, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniștesc lucrurile și vom reevalua situația din punctul nostru de vedere. În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a spus Marius Filip la Digi 24.

De asemenea, ieri, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț a decis mutarea secției ATI la un alt etaj, dar fără aviz DSP, potrivit altor informații. Conducerea spitalului spune că avea aviz DSP pentru acest lucru. Secția ATI nu avea nici alarmă de incendiu. Se ia în calcul și varianta producerii unui scurt circuit ca o cauză a producerii evenimentului tragic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: