Redactia.ro
Home » Știri » Fostul antrenor Mircea Covătaru a murit în incendiul de la ATI. Familia, împietrită de durere

Fostul antrenor Mircea Covătaru a murit în incendiul de la ATI. Familia, împietrită de durere

Mircea Covătaru, fostul mare antrenor de lupte a Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț a murit în incendiul care s-a produs, sâmbătă seara, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Familia, dar și toți cei apropiați lui sun împietriți de durere. 

Mircea Covătaru, unul dintre morții din incendiul de la  ATI

Mircea Covătaru, fostul mare antrenor de lupte a Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț, este unul dintre cele zece persoane care au decedat în incendiul puternic de la Secția ATI, produs sâmbătă seara, la Spitalul Județean Piatra Neamț. Familia fostului atrenor, dar și rudele și toți cei apropiați sunt cuprinși de durere, informează Antena 3.

Mircea Covătaru era internat în secția ATI atunci când s-a produs evenimentul tragic. Acesta a avut o carieră demnă de aplaudat. El a coordonat activitatea multor sportivi care au ajuns pe cele mai importante podiumuri internaționale. Mircea Covătaru s-a născut la Suceava, comuna Boroaia, pe 2.02. 1946.

Nereguli la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț

Noi detalii ies la iveală în incendiul care s-a produs la Piatra Neamț. Secția ATI nu era prevăzută cu sistem de alarmă, iar în ceea ce privește siguranța la un astfel de eveniment neplăcut, s-au descoperit multe lipsuri. Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate spune că unitatea medicală nu dispunea de un program de instruire în caz de incendiu, nu existau persoane responsabile de intervenție, nu avea nici responsabili pentru prevenirea incendiilor din fiecare secție. Pe lângă aceste probleme,  secția ATI nu avea nici sistem de alarmă pentru incendiu.

”Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate.Acum, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniștesc lucrurile și vom reevalua situația din punctul nostru de vedere. În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a spus Marius Filip la Digi 24.

Managerul Spitalului din Piatra Neamț a dat de înțeles că secția ATI nu avea sistem de alarmă în cazul unui astfel de eveniment tragic.

Toate construcțiile noi și modernizările care se fac sunt prevăzute cu sisteme de alarmă și stingere de incendii din tavan, însă aceste două etaje urmează să intre în renovare. Noi în acest moment lucrăm la nota conceptuală a proiectului”, a declarat Lucian Micu, managerul Spitalului Piatra Neamț, la Antena 3.

George Lazară: ”Secția ATI nu avea aviz DSP ”

Prefectul județului Neamț, George Lazăr a acuzat că secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț a fost mutată sâmbătă, fără niciun aviz al DSP. ”Secția de terapie intensivă a fost mutată ieri de la etajul 3 la etajul 2 fără să existe nici măcar o notificare la Direcția de Sănătate Publică”, a spus Lazăr într-o intervenție la Digi 24. De asemenea, prefectula mai punctat faptul că era obligatorie informarea DSP despre mutarea secție.

Nu se știe cu exactitate cauza producerii incendiului. Sunt informații potrivit cărora o lumânare pusă la căpătâiul unui pacient a fost lăsată nesupravegheată sau posibil ca un injectomat vechi, care ar mai fi creat probleme și în trecut, a produs un scurt circuit.

“Un injectomat vechi era pus foarte aproape de sursa de oxigen. Era suprasolicitat, a făcut scurt, scânteie, probabil, dar fiind atât de aproape de sursă n-a luat mult ca totul să se aprindă”, a punctat un cadru medical pentru Libertatea.

Zece persoane au murit în incendiul de la ATI de sâmbătă seara. Șase au supraviețuit, dat au răni grave.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: