Într-un context în care divorțurile devin tot mai comune, o poveste simplă, dar profundă, aduce în prim-plan esența unei căsnicii reușite. Un bărbat se apropie de duhovnicul său și este întrebat de ce a divorțat de prima soție. Duhovnicul, curios, îl întreabă dacă actuala soție este mai frumoasă sau mai bogată.
Răspunsul surprinzător dezvăluie că nu a fost vorba de atracție fizică sau avere, ci de un aspect mult mai profund. Timp de 15 ani, bărbatul nu a simțit nicio atenție sau dragoste din partea primei soții. Viața lor de cuplu era lipsită de mângâiere și sprijin emoțional, iar el trăia ca un „monah în plină singurătate.”
Când nu se aștepta i-a ieșit fericirea în cale
Însă, viața sa ia o turnură neașteptată când s-a recăsătorit. Noul său început a adus cu el o surpriză: soția sa actuală îi oferea un simplu gest de grijă. Atunci când revenea de la muncă obosit, ea îi lua un vas, turna apă caldă, adăuga puțină sare și îi spunea: „Pune-ți picioarele! Stai așa un pic și te odihnește, ai obosit astăzi. Iar eu îți voi masa degetele.”
Acest gest simplu, plin de iubire și atenție, a fost esențial în schimbarea perspectivei bărbatului. Întreaga sa experiență de căsnicie s-a transformat printr-o simplă acțiune care a exprimat dragostea autentică și grijă.
„-De ce ai divorțat? Actuala ta soție este cumva mai frumoasă decît precedenta?
-Nu, părinte!
Și eu care am crezut că cea de-a doua soție a sa era de o frumusețe rară. Dar s-a dovedit ca e de naționalitate străină, nici bogată și nici pe departe atît de frumoasă. Iar cu a doua soție nu a divorțat pentru că-și găsise alta mai frumoasă sau mai bogată.
-Îți voi spune așa, părinte. Toți cei 15 ani, cît am fost căsătorit, nu am avut parte nici de atenție, nici de de dragoste. Și nici nu am auzit de la ea nici un cuvînt de mîngîiere. De parcă nici nu am avut soție. Și trăiam eu așa ca un monah-în plină singurătate.
-Dar ce are așa deosebit actuala ta soție? Permite-mi să aflu! Doar sînt duhovnic, poți să-mi spui fără-ndoială.
Am crezut, că acuș va începe să-mi spună despre latura trupească, păcătoasă…Dar el mi-a răspuns astfel:
-Nimic deosebit, părinte! Pur și simplu, atunci cînd revin de la muncă, ea ia un vas, toarnă în el apă, adaugă puțină sare și zice:,, Pune-ți picioarele! Stai așa un pic și te odihnește, ai obosit astăzi. Iar eu îți voi masa degetele,,. Timp de cincisprezece ani de viață împreună cu fosta mea soție, niciodată nu mi-a făcut nici cel mai mic serviciu, nemaispunînd de spălatul picioarelor! Nici un cuvînt bun nu am auzit de la ea…Dar această străină, cu o așa dragoste mă îngrijește! Și oare sînt vinovat că am divorțat de prima soție?Trăiam cu ea ca un sărman, și acasă îmi era foarte greu…”, se arată în dialogul dintre bărbat și preot.
Fericirea nu se poate cumpăra cu bani
Povestea aduce în discuție ideea că fericirea într-o căsnicie nu se bazează pe bogății sau aspecte exterioare, ci pe atașament și dragoste sinceră. Un cămin în care membrii se iubesc și se îngrijesc reciproc devine un refugiu de pace și bucurie.
În încheiere, povestea ne amintește că gesturile simple de grijă și iubire pot avea un impact profund asupra unei căsnicii. Atunci când partenerii se susțin și se îngrijesc unul pe altul, chiar și cele mai mici gesturi pot aduce fericire și împlinire într-o viață de cuplu.
Rugăciune pentru pace și fericire în familie
În contextul acestei povești, o rugăciune pentru pace și fericire în familie devine și mai relevantă. Îndrăgostiții de sfinții Petru și Fevronia, modele de căsnicie creștină, se roagă pentru binecuvântarea vieții de familie și sprijinul divin în întărirea legăturilor dintre soți. Rugăm pe acești sfinți ocrotitori să mijlocească pentru păstrarea armoniei și bucuriei în familiile noastre. Amin.
„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, trimis ai fost de Dumnezeu-Tatăl pe pământ ca să salvezi neamul omenesc de la moarte, Care prin însăşi a Ta răbdare neclintită şi smerenie necuprinsă ai suferit batjocură, răni, cruce şi moarte, fără împotrivire.
Vino între noi şi-n casa noastră, precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit după Înviere zicându-le „Pace Vouă!” şi ai liniştit sufletele lor înfricoşate şi întristate. Mântuitorul şi ocrotitorul vieţii noastre, linişteşte sufletele noastre zbuciumate şi înviforate. Pacea Ta ce-a nestricată dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni, nu precum o dau oamenii. Şi bucuria Ta fă-o deplină în noi, astfel ca nimic să nu zdruncine credinţa şi liniştea familiei noastre.
Liniştitorul cel sfânt şi minunat al valurilor înspumate şi salvatorul Sfântului Apostol Petru din vâltoarea mării, linişteşte-ne şi pe noi sufleteşte şi trupeşte, căci mult suntem afundaţi în cumplita mare a păcatelor şi a deznădejdii.
Iisuse, Tu eşti lumina ce-a dumnezeiască, mai presus de cuget şi de simţire, Tu eşti pacea celor tulburaţi, împovăraţi şi împresuraţi de necaz. Păzeşte-ne pe toţi de toată vătămarea şi ispita, pentru ca îndulcindu-ne din ajutorul Tău, şi cu îngerii Tăi cei sfinţi fiind păziţi, toţi cu credinţă să cântăm: Domnul este ajutorul nostru, nu ne vom teme, căci Tu eşti, Dumnezeule, întărirea noastră, Stăpânitor puternic şi Domn al păcii, şi împărăţia Ta este împărăţie veşnică.”
***
Rugăciune pentru înţelegere şi dragoste între soţi
Viaţa Sfântului binecredincios cneaz Petru, în călugărie David şi a Sfintei cneaghine Fevronia, în călugărie Eufrosinia, făcătorii de minuni din Murom, a fost un model de căsnicie creştină, şi ca atare sunt ocrotitori ai celor ce se căsătoresc.
„Mari bineplăcuţi ai lui Dumnezeu şi preaminunaţi făcători de minuni, binecredinciosule cneaz Petru şi binecredincioasă cneaghină Fevronia, osârdnici rugători pentru noi către Dumnezeu! La voi alergăm şi vouă ne rugăm cu nădejde tare: înălţaţi pentru noi, păcătoşii, sfintele voastre rugăciuni către Dumnezeu şi cereţi de la bunătatea Lui toate cele de trebuinţă sufletelor şi trupurilor noastre: credinţă dreaptă, nădejde bună, dragoste nefăţarnică, bună credinţă neclintită, sporire în faptele cele bune, pace în lume, bună rodire a pământului, bună întocmire a văzduhului, sănătate trupurilor şi mântuire sufletelor. Mijlociţi pe lângă Împăratul Ceresc pace, linişte şi bună rânduială pentru toţi binecredincioşii creştini. Păziţi-ne pe noi de tot răul, şi pe toţi dreptslăvitorii care la voi aleargă adumbriţi-i cu lucrarea harică a rugăciunilor voastre bineplăcute lui Dumnezeu şi toate cererile lor cele cu evlavie împliniţi-le. Aşa, sfinţilor făcători de minuni, nu treceţi cu vederea rugăciunile noastre, ci mijlociţi pentru noi pururea către Domnul şi cu ajutorul vostru învredniciţi-ne să primim mântuirea cea veşnică şi să moştenim Împărăţia lui Dumnezeu, ca să slavoslovim iubirea de oameni cea negrăită a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, a lui Dumnezeu Celui în Treime închinat, în vecii vecilor. Amin.”