Cât de sănătos trăiesc călugării de la Muntele Athos. Ei își împart săptămâna astfel: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de „răsfăț”, când „orice” este permis. Iată cele trei etape ale „dietei” călugărilor de la Muntele Sfânt.
Dieta călugărilor de la Muntele Athos, sănătate curată. De ce își împart săptămâna în trei etape
Călugării ortodocși de la Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv alimente neprocesate, cu conținut scăzut de grăsimi, și iau mesele în linişte. Nu e de mirare că au o speranţă de viaţă mai lungă cu zece ani decât alți oameni.
„Călugării sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer și aproape fără cazuri de Alzheimer, iar după ani de viață printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în sănătate. De fiecare dată mă întorceam de la Muntele Athos cu câteva kilograme mai slabă, mai sănătoasă și pe un ton mai bun, dar niciodată nu am simțit că am făcut un efort sau că am fost lipsit de ceva”.
„Am testat dieta monahală pe mai multe persoane pentru a vedea dacă este eficientă într-un stil de viață modern. Am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a explicat pentru Daily Mail Lottie Storey care prezintă alături de Richard Storey, Sue Todd, acest stil de viaţă, pe larg, în cartea Dieta Muntelui Athos.
Călugării au grijă să își împartă săptămâna în trei categorii astfel: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.
Zile de post – renunțați la produse lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar mâncați porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și fasole. Zilele de moderație – vă permit să aveți o alimentație mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete și un conținut scăzut de grăsimi. Produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle pot fi incluse în dieta dumneavoastră în această perioadă, deși zahărul, alimentele procesate și carnea roșie sunt încă interzise din meniu. Alcoolul este permis chiar și în aceste trei zile – chiar dacă este doar vin roșu, pe care ar trebui să îl bem cu moderație. Ziua de sărbătoare – o putem numi și „răsfăț culinar” – este o zi în care nu ai interdicții, orice este permis, de la carne roșie la prăjitură, de la cocktailuri mojito la ciocolată, a transmis Antena 3 CNN.