Dieta Dukan a fost inventată de un medic francez, Pierre Dukan în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Ea a devenit populară abia în anul 2000, când doctorul a lansat o carte despre aceasta. Dieta abordează într-un mod diferit slăbitul, adică nu mai numeri caloriile, ci proteinele!
Acest regim alimentar exclude grăsimile şi carbohidraţii, provocând scăderea în greutate prin arderea depozitelor de grăsime deja existente în organism.
Principiile Dietei Dukan
Dieta Dukan, se apropie destul de mult de regimul hiperproteic, dar reușește să se diferențieze prin etapa de menținere.
Este conceput în jurul a patru faze consecutive:
Faza de atac, in care se consuma numai proteine
Faza alternativa: se consuma alimentele din prima faza, dar se introduc si legumele
Faza de consolidare
Faza de stabilizare: alimentatie normala, dar suprevegheata
Etapele Dietei Dukan
Dieta Dukan – Prima fază
Este și una de atac, care provoacă un demaraj foarte rapid, cu o pierdere semnificativă în greutate.
Ea constă în a mânca doar ce urmează timp de 3, 5, 7 sau 10 zile:
Carne: vita, pui fara piele
Jambon: jambon de curcan, de pui
Oua, tofu
Peste: toate tipurile de peste (chiar si ton, somon afumat, surimi)
Fructe de mare
Produse lactate cu 0% grasime: iaurt
Dieta Dukan- A doua fază
În faza 2 se consumă aceleași proteine ca în primă fază, dar se adaugă legume.
Proteine: carne alba si rosie, peste, crustacee si fructe de mare, proteine vegetale, produse lactate slabe in grasimi si oua
Legume: anghinare, fasole, sparanghel, varza de Bruxelles, sfecla, broccoli, morcovi, conopida, telina, castraveti, vinete, andive, pastai, kale, salata vede, rucola, ciuperci, ceapa, praz, ceapa verde, rubarba, rosii, dovlecei
Ulei de masline: cel mult o lingurita pe zi, doar in zilele in care consumi si proteine vegetale
Goji: o lingura pe zi, doar in zilele in care consumi si proteine vegetale
Dieta Dukan – A treia fază
În faza trei, este condolidarea, unde tranziția de la regimul strict la dietă ca stil de viață.
Îți vei educa treptat organismul să se adapteze unei anumite alimentații și vei evita efectul yo-yo care apare dupa foarte multe diete finalizate necorespunzator.
Ce rămâne la fel și ce se schimbă în această etapă:
Joia va rămâne ziua dedicată exclusiv proteinelor pure, ca în faza de atac
În toate celelalte 6 zile poti combina in orice cantitate proteinele pure cu cele din legume
Poți să adaugi un fruct si o felie de pâine integrală în fiecare dintre cele 6 zile
Poți să adaugi o dată pe săptămână carne de porc sau de miel
Dieta Dukan – Faza patru
În faza patru, ar fii bine să începi un stil de viață pe care va trebui sa îl menții constant, pentru tot restul vieții. Asta dacă îți dorești că rezultatele să se păstreze.
Vei putea să mănânci din nou ce, cum și cât îți dorești, însă trei reguli rămân în picioare:
Joia va fi în continuare dedicată exclusiv proteinelor pure, ca în faza de atac
2-3 lingurițe de tarate în fiecare zi
Minim 1,5 litri de apă și 30 de minute de mișcare zilnic.
Riscuri și dezavantaje ale Dietei Dukan
Ca orice regim proteic, principalele riscuri ale dietei Dukan sunt indreptate catre rinichi. Iar aceștia sunt fortati să muncească mai mult decât de obicei.
Un alt risc este cel al deficitului nutrițional, pentru ca aportul de vitamine și minerale care ar trebui să provină din consumul de fructe și legume este foarte scăzut.
Daca începi această dietă, este recomandat să te adresezi unui nutriționist care poate să te urmarească de-a lungul întregului parcurs și să observe orice dezechilibre care survin.
Citește și: Dieta Daneză – Slăbește 10 kg în 13 zile!