Redactia.ro
Home » Știri » Din toamnă se scumpește carnea de porc! Cei mai mulți bani, în buzunarele producătorilor străini

Din toamnă se scumpește carnea de porc! Cei mai mulți bani, în buzunarele producătorilor străini

Leguma care îngrașă mai mult decât carnea. Românii o consumă când țin post

Luna septembrie vine cu scumpiri pentru carnea de porc. Pe lângă acest aspect, banii cu care românii vor cumpăra carne de porc vor ajunge mai mult în buzunarele producătorilor străini. Asta pentru că, potrivit unor date, România cumpără 85% din carnea de porc pe care o consumă, din afară.

Din toamnă se scumpește carnea de porc! Cei mai mulți bani, în buzunarele producătorilor străini

Toamna vine cu scumpiri pentru români. Mai exact, la carnea de porc prețurile se vor majora cu 25%. Pe lângă asta, vom cumpăra mai mult din import, pentru că, potrivit unor date ale Ministerului Agriculturii, 85% din carnea de porc de la noi din țară provine din afară. Doar 15% provine de la fermierii români, scrie Capital.

Tot potrivit unor date ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în primele nouă luni din anul 2020 s-au cheltuit pentru import de carne de porc 433.17 milioane de euro. Concret, aproape 192.000 de tone de carne de porc au fost importate din statele Uniunii Europene și din țări terțe.

Fermierii români, îngrijorați

Fermierii români au observat cum ceea ce ei produc este ignorat de către Guvern, deși au solicitat ajutorul. De asemenea, își fac griji cu privire la produsele lor, inclusiv carnea de porc, pentru că sunt puse la vânzare într-o cantitate mai mică decât a străinilor. Drept urmare, în ultima perioadă, numărul de ferme a scăzut în România, lucru semnalat și de Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Pe lângă toate acestea, nu doar că le sunt ignorate produsele, dar mai suportă și costuri majore pentru a le pune la vânzare.

„Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi precizat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem.

Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm. Avem nişte realităţi istorice. Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi. Asta a condus la o scădere semnificativă numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă.

Există şi paradoxuri. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania, este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm. Noi, ca fermieri, suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a declarat Ioan Ladoşi la Antena3.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: