Redactia.ro
Home » Știri » Doctorul Monica Pop avertizează: „Nu prea este educaţie şi înțelegere în acest sens”

Doctorul Monica Pop avertizează: „Nu prea este educaţie şi înțelegere în acest sens”

Doctorul Monica Pop a amintit că transplantul de cornee din România este un real succes. Cu toate astea, și-a exprimat regretul față de faptul că populația României nu cunoaște, încă, foarte bine conceptul donării de organe.

Doctor Monica Pop a amintit de această rată de succes a unei proceduri care aduce zâmbetul pe fețele celor suferinzi. Doctorul a vorbit la aniversarea unui an de la reluarea transplanturilor de cornee la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

„Deja peste 50 de pacienti au primit o cornee nouă, toate operatiile foarte reusite!”, a transmis Monica Pop, pe contul său de Facebook.

Tristețea reputatului doctor vine, însă, din faptul că prea puțini oameni din România sunt deschiși față de donarea de organe.

„E însă greu cu donatorii! Nu prea este educatie si ințelegere în acest sens!”, a precizat medicul, răspunzând mesajelor celor care îi frecventează pagina.

Donarea de organe în Europa

Cererea de transplant de organe este în creștere în întreaga lume, dar nu există suficiente organe disponibile pentru a satisface această nevoie. Această lipsă de organe este în prezent factorul limitativ în tratarea multor pacienți cu insuficiență cronică de organe și a dus la un număr mare de pacienți pe listele de așteptare.

În medie, în fiecare an, 41 000 de pacienți primesc un transplant și 48 000 de noi pacienți sunt înregistrați pe listele de așteptare. Aceasta înseamnă că aproape șase pacienți noi se adaugă la o listă de așteptare pentru transplant în fiecare oră.

Rinichii sunt cel mai frecvent transplantat organ și ajută pacienții cu boli renale în stadiu terminal. Alte organe frecvent transplantate sunt ficatul, plămânii și inimile, în timp ce intestinul subțire și pancreasul pot fi, de asemenea, transplantate, iar noi tipuri de transplanturi sunt în continuă dezvoltare.

Toate organele pot fi donate după moarte, în timp ce donatorii vii pot dona un rinichi, precum și o parte din ficat.

În 2020, în medie, 21 de pacienți au murit în fiecare zi în Europa în așteptarea unui transplant de organe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: