Redactia.ro
Home » Știri » Documentul pe care toți pensionarii români îl așteaptă de la 1 Septembrie. Cum se vor recalcula pensiile de anul acesta

Documentul pe care toți pensionarii români îl așteaptă de la 1 Septembrie. Cum se vor recalcula pensiile de anul acesta

În ultima perioadă, atenția publicului din România a fost concentrată asupra reformelor din sistemul de pensii. Odată cu promisiunea Guvernului de a recalcula pensiile, pensionarii din întreaga țară așteaptă cu nerăbdare să vadă ce schimbări vor aduce aceste măsuri.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a oferit detalii cruciale despre acest proces. Declarațiile sale au stârnit interesul și așteptările publicului.

Românii au așteptări mari

Daniel Baciu a explicat că fiecare pensionar va primi un document oficial în care va fi prezentată cu exactitate suma pe care o va primi ca pensie începând cu 1 septembrie 2024. Această informație este așteptată cu mare interes, deoarece există speranțe că veniturile lunare se vor mări semnificativ. Recalcularea, promisă de Guvern, este menită să elimine inechitățile din sistemul de pensii.

Însă, așteptările sunt diverse, deoarece creșterile pot varia considerabil, fiind influențate de mai mulți factori. După cum precizează Daniel Baciu, creșterile pot fi între 1% și 80%. Totul va depinde de punctele contributive, necontributive și de stabilitate ale fiecărui pensionar. Este esențial de înțeles că aceste recalculări urmăresc să corecteze inechitățile existente între diverse categorii de pensionari.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care va fi 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate și de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități. Pe de o parte, inechitățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechitățile între doamne și domni, și nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială.”, au fost declarațiile oferite de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Formula de recalculare a pensiilor din acest an

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a subliniat în declarațiile anterior citate importanța noului sistem de recalculare. Se vrea eliminarea inechităților în funcție de contribuția și stagiul de muncă al fiecărui pensionar. Deși autoritățile au explicat în repetate rânduri formula de recalculare și modalitățile prin care fiecare pensionar își poate calcula singur pensia, sunt puțini cei care au reușit să facă acest lucru.

Potrivit lui Daniel Baciu, nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces. O mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor. Este important de menționat că în cazul în care rezultatul recalculării ar duce la un cuantum mai mic al pensiei, se va menține în plată cuantumul cel mai avantajos, conform legii. Termenele strânse au constituit o provocare în implementarea acestui proces.

Cu legea aprobată la sfârșitul anului precedent și normele de aplicare recent stabilite, Casa Națională de Pensii a lucrat intens pentru a asigura funcționarea eficientă a noului sistem. Daniel Baciu a subliniat că în vara acestui an se va începe tipărirea și expedierea deciziilor de pensionare către beneficiari.  Aceștia vor fi informați cu privire la recalcularea pensiilor înainte de data efectivă de primire a acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: