Redactia.ro

Doliu în Armata României. A murit omul care a ajutat la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Cum și-a ținut iubirea vieții lui lângă el pe front

GALERIE FOTO (3)

Duminică, 23 februarie, a marcat sfârșitul unei ere pentru comunitatea din Făgăraș, când Generalul de Brigadă (rtr.) Gheorghe Prunduș, un distins veteran de război și învățător dedicat, și-a încheiat călătoria vieții la venerabila vârstă de 104 ani.

Născut într-o epocă de mari schimbări, Gheorghe Prunduș a trăit prin momente istorice care au modelat destinul României contemporane. Absolvent al Școlii Normale de Învățători, destinul său a fost schimbat radical în 1941 când a fost încorporat în Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș. Acolo și-a început cariera militară, perfecționându-se ulterior la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș. Doar un an mai târziu, avansarea sa l-a trimis la Batalionul 103 Munte, de unde a plecat pe front în Moldova, implicându-se în luptele de rezistență până la ordinul de retragere.

Doliu în Armata României. A murit omul care a ajutat la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei

Experiențele sale de pe front nu au fost lipsite de eroism și sacrificiu. În timpul luptelor din Munții Bukk pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, pe data de 6 ianuarie 1945, a fost grav rănit, un incident care l-a trimis în spital pentru o perioadă îndelungată. Recunoașterea curajului său a venit sub forma decorării cu Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară clasa a 2-a, cu frunze de stejar”, în grad de cavaler.

După război, viața lui Gheorghe Prunduș a luat un nou curs. În 1945, la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș, a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soție pentru următorii 74 de ani, Iosif Georgeta, o poveste de dragoste demnă de un film. Împreună, au împărtășit bucurii și greutăți, consolidând un parteneriat care a rezistat testului timpului.

Gheorghe Prunduș. Foto:MApN
Gheorghe Prunduș. Foto:MApN

Revenit la viața civilă, Gheorghe Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Steaua Republicii clasa a 5-a” și alte patru medalii, recunoaștere a serviciului său excepțional. A ales apoi să își dedice viața educației, devenind cadru didactic și influențând generații de elevi făgărășeni prin pasiunea sa pentru învățământ și acțiunile sale sociale. Promovarea patriotismului în rândul tinerilor a fost o constantă în activitatea sa, motiv pentru care, în decursul anilor, a fost avansat onorific până la gradul de general de brigadă în retragere.

Amintiri din război

Una dintre amintirile sale marcante din timpul războiului, povestită în 2019, reflectă intensitatea și realitatea brutală a vieții pe front. Într-un episod tensionat, după ce a cucerit o poziție strategică, comanda sa temporară de a rămâne pe loc a fost interpretată greșit, soldații retrăgându-se și permițând inamicului să recucerească terenul. De asemenea, a rememorat o convenție nescrisă de Crăciun cu soldații germani, o pauză de luptă care a adus un moment de liniște în mijlocul conflictului.

Gheorghe Prunduș a purtat cu el pe front, ca o zestre spirituală, o iconiță și fotografia iubitei sale, un talisman care, în credința sa, i-a salvat viața. Într-o zi de Bobotează, a fost rănit grav, dar a supraviețuit, atribuindu-și supraviețuirea intervenției divine și sprijinului nevăzut al rugăciunilor soției sale.

Cetățean de onoare al Făgărașului, Gheorghe Prunduș lasă în urma sa o moștenire de neuitat, un exemplu de demnitate, perseverență și iubire necondiționată pentru țară. Generațiile viitoare vor păstra vie amintirea sa, inspirându-se din lecțiile de viață și din curajul său de neclintit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: