Redactia.ro
Home » Știri » Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! A fost de şapte ori campion naţional

Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! A fost de şapte ori campion naţional

Clubul Sportiv Dinamo și comunitatea sportivă din România sunt cuprinse de tristețe în urma anunțului că o legendă a baschetului românesc, Horațiu Giurgiu, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Cunoscut sub numele de alint „Bigu”, Giurgiu a fost nu doar un jucător remarcabil, ci și un antrenor influent care a lansat numeroși jucători de top în acest sport.

Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc

Născut și crescut în școala de baschet din Târgu Mureș, Horațiu Giurgiu și-a început cariera la Dinamo Oradea, sub îndrumarea cunoscutului antrenor „Ţuţu” Constantinescu. Cu pasiunea și talentul său, a fost rapid remarcat și transferat la Dinamo București, unde și-a clădit o carieră strălucită.

A fost de şapte ori campion naţional

De-a lungul anilor, Giurgiu a cucerit nu mai puțin de șapte titluri naționale, contribuind la rivalitatea aprigă dintre Dinamo și Steaua, o rivalitate care a animat scenele sportive ale vremii.

Pe lângă performanțele sale individuale, Giurgiu a fost un membru de bază al echipei naționale a României, alături de nume legendare precum Nedeff, Niculescu și Folbert. În colaborare cu acești mari baschetbaliști, și-a consolidat reputația de jucător de elită în peisajul internațional.

Cu toate acestea, contribuția lui Horațiu Giurgiu nu s-a oprit la terenul de joc. După ce și-a încheiat cariera de jucător la vârsta de 33 de ani, Giurgiu s-a dedicat antrenoratului. A format Casa Pionierilor 3, unde a contribuit la dezvoltarea unei generații de baschetbaliști de excepție, printre care Gherasim Tzachis și Titi Popa. Sub îndrumarea sa, terenurile de baschet din Parcul Titanii au devenit un punct de întâlnire pentru pasionații de acest sport.

Palmaresul său impresionant include nu doar 7 titluri de campion național ca jucător, ci și 16 titluri naționale ca antrenor. A condus, de asemenea, loturile naționale de cadeți și juniori ale României timp de 15 ani, contribuind semnificativ la dezvoltarea și promovarea baschetului în țară.

Înhumarea lui Horațiu Giurgiu va avea loc sâmbătă, marcând astfel un moment de adio pentru o figură remarcabilă a baschetului românesc. Amintirea sa va trăi în inimile celor care l-au cunoscut și în realizările durabile pe care le-a lăsat în urmă în lumea sportului. O legendă a plecat, dar moștenirea sa va continua să inspire și să influențeze generațiile viitoare de baschetbaliști din România.

„Calităţile şi îndemânarea îl propulsează destul de repede spre Bucureşti. Ofertat prima oară de CCA, Horaţiu Giurgiu rămâne totuşi fidel liniei dinamoviste şi alege, după o Dinamoviadă, să fie pregătit de regretatul Dan Niculescu la echipa din Şos. Ştefan cel Mare. La Dinamo, adună şapte titluri naţionale în disputele directe cu Steaua, într-o perioada în care ‘războiul’ celor două mari rivale se juca an de an cu casa de bilete închisă! Evident, graţie valorii sale, este cooptat şi în naţionala României, unde nu îi este ruşine să fure meserie de la ‘veteranii’ Nedeff, Niculescu sau Folbert. Rapid, ajunge să se impună alături de bunul său amic şi coleg de cameră, regretatul Horia Demian, dar şi de alţi mari baschetbalişti”, transmite FR Baschet.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: