Redactia.ro
Home » Știri » Domeniile considerate cele mai sigure în fața pandemiei Covid-19. Reconversia profesională, măsura pe care peste 20% dintre angajații români o iau în calcul

Domeniile considerate cele mai sigure în fața pandemiei Covid-19. Reconversia profesională, măsura pe care peste 20% dintre angajații români o iau în calcul

Angajatii romani_sondaj

Un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs arată că peste 20% dintre angajații români iau serios în calcul să-și schimbe domeniul de activitate. Din cauza efectelor pandemiei Covid-19, aceștia sunt dispuși să o ia de la zero în carieră.

Multe domenii sau companii sunt puternic afectate de contextul economic actual. Situația îi îndreptățește pe aproape un sfert dintre respondenți să se vadă nevoiți să facă primii pași către un nou domeniu profesional. În prezent, cei mai mulți lucrează în domenii precum vânzări, producție, turism sau transporturi.

Așteptările angajaților români pe plan profesional, în context pandemic

Siguranța domeniului de activitate și rezistența acestuia la șocuri externe, cum este și pandemia de COVID-19, surclasează ceea ce până de curând reprezenta criteriul principal în funcție de care cei mai mulți angajați români își alegeau un nou job. Astfel, perspectivele salariale nu mai sunt prioritare pentru 70% dintre respondenții la sondajul BestJobs.

Alți 42% dintre respondenți se orientează în carieră și în funcție de beneficiile extrasalariale. Însă, în același timp, contează și posibilitatea de a avea mult timp liber (37%) sau de a putea lucra remote (34%).

Peste 26% dintre angajați consideră că este obligatoriu să aibă posibilitatea să lucreze de acasă. Un sfert exclude complet poziții în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online.

Domeniile considerate cele mai sigure – IT-ul, armata și sănătatea

Respondenții la sondaj consideră că domeniile cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt IT și telecomunicații (54,7%), armată, pază și protecție (37,8%), medicină și sănătate (37,6%). Chiar și domeniul call center și suport clienți prezintă siguranță pentru angajații români (35,2%).

În schimb, domeniile care nu conferă siguranță sunt sportul, arta și divertismentul (5,6%), serviciile de înfrumusețare (7,5%) sau turismul și alimentația (8%).

În ceea ce privește pașii care urmează a fi făcuți sau au fost făcuți deja pentru reconversia profesională, cele mai multe persoane afirmă că experiența acumulată până în prezent le oferă posibilitatea unei treceri ușoare către alt domeniu (41,3%). Alții se văd nevoiți să o ia de la zero, bazându-se pe faptul că vor învăța pe parcurs (33,3%) sau vor face cursuri online/offline (18,3%). Pe de altă parte, 7% se vor pregăti și vor învăța singuri ceea ce au nevoie înainte de a se angaja.

Perioada în care a fost efectuat sondajul este 1-10 iulie 2020. Eșantionul este reprezentat de 1.282 de utilizatori de internet din România.

BestJobs deține o experiență de peste 18 ani în recrutarea online din România. BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente. Totul este posibil cu ajutorul celor peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: