Redactia.ro
Home » Știri » Drama unei foste campioane la înot. Cum a ajuns să doarmă în cimitir

Drama unei foste campioane la înot. Cum a ajuns să doarmă în cimitir

GALERIE FOTO (2) Fosta campionata la inot care doarme într-un cimitir

În anii ’80 își reprezenta țara cu mândrie la diferite competiții de înot și reușea să obțină locul I. Totodată, a început să muncească încă de la vârsta de 14 ani și a reușit să termine o facultate prestigioasă, Universitate McGill din Montreal. În pofida acestor lucruri, o fostă campioană la înot a ajuns să doarmă într-un cimitir, la vârsta la care ar trebui să-și primească pensia, după ce a rămas fără bani și fără locuință.

Drama unei foste campioane de înot. Cum a ajuns să doarmă în cimitir

În anii ’80 părea că avea lumea la picioare și nimic nu-i prevestea destinul crunt pe care-l are, acum, la bătrânețe. Laraine McHendrie Decaire era catalogată drept campioană la înot a Marii Britanii, după ce a câștigat numeroase competiții la care a participat, atât sub drapelul Angliei, cât şi sub cel al Canadei. În pofida succesului de care s-a bucurat și a celebrității, acum la cei 64 de ani trăiește pe străzi și doarme într-un cimitir. Cum a ajuns într-o astfel de situație?

Laranie McHendrie Decaire

Laraine McHendrie Decaire spune că a ajuns să doarmă într-un cimitir după ce a rămas fără bani și nu s-a mai putut întreține. La începutul anilor ’90 s-a retras din sport și a început să călătorească foarte mult, în întreaga lume.  În același timp, a încercat să-și găsească și un loc de muncă. A în mai multe ţări ca bonă și asistentă socială și a cotizat la două sisteme de pensii din Marea Britanie. De patru ani trăiește pe străzi, după ce în urmă cu 30 de ani s-a stabilit definitiv în UK și au început să apară și problemele financiare, pe care nu le-a mai putut controla. De altfel, la cei 64 de ani, nu se bucură încă de pensie, din cauză că în Marea Britanie vârsta de pensionare s-a majorat la 66 de ani pentru femei.

O fostă campioană la înot doarme într-un cimitir de 4 ani: “Supraviețuiesc fără vreun ban”. Laraine McHendrie Decarie a studiat la o facultate renumită din Montreal - Cancan.ro

“Din păcate, mi-am pierdut toţi banii. Am ajuns în situaţa asta, de fapt, din cauza schimbărilo r din sistem, a furtului, a fraudelor şi a diferitor lucruri de genul acesta. Am cotizat la sistemul de pensie probabil de la vârsta de 14 ani, când încă eram la şcoală, pentru că am început să lucrez de la 11 ani. Dar acum au schimbat vârsta de pensioare şi acum este de 66 de ani. Aşa că cele două pensii pentru care am plătit au fost decalate, acum nu sunt eligibilă. Este o lume complet diferită acum, în care am aşteptat cu nerăbdarea pensia pentru care am plătit, dar sistemul mi-a luat-o”, a mărturisit Laraine McHendrie Decaire pentru Mirror.

O fostă campioană la înot doarme într-un cimitir de 4 ani: “Supraviețuiesc fără vreun ban”. Laraine McHendrie Decarie a studiat la o facultate renumită din Montreal - Cancan.ro

Situația femeii este una drastică. Doar voluntarii ce îi mai vin în ajutor cu cele necesare.

”În ultimii 4 ani, nu am avut absolut niciun ban. Am fost norocoasă că am participat la mai multe acțiuni de voluntariat și prin intermediul lor aveam acces la mâncare”, a mai spus fosta campioană la înot pentru aceeași publicație.

O fostă campioană la înot doarme într-un cimitir de 4 ani: “Supraviețuiesc fără vreun ban”. Laraine McHendrie Decarie a studiat la o facultate renumită din Montreal - Cancan.ro

De ce nu poate obține o locuință fosta campionată la înot

Laraine McHendrie Decaire nu poate avea o locuință, deși ONG-urile au încercat să îi ofere una. Asta pentru că, conform legilor Marii Britanii, nu are o boală mintală și nici nu are minori sub 16 ani, în întreținere.

“Rareori se plânge de ceva. Nu bea, nu consumă niciun fel de substanțe. Nu înjură, se roagă mult. Probabil asta a ținut-o în viață. Dar o femeie de vârsta ei nu mai poate trăi pe străzi. Din păcate, țara ei a uitat-o. Nu e un caz singular”, a afirmat Vicki McGarrigle, care face parte dintr-un ONG, care ajută oamenii străzii din Londra.

Pe lângă sărăcie, Laraine McHendrie Decaire mai suferă și de artrită, care s-a agravat, în ultima vreme.