În ultimele zile, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au avertizat cu privire la instalarea unui nou val de caniculă pe teritoriul României. După o perioadă marcată de furtuni puternice și instabilitate atmosferică accentuată, temperaturile au început să crească alarmant, semnalând începutul unei etape toride.
Temperaturi de 40 de grade Celsius, la început de iulie
Astfel, luna iulie a debutat cu valori termice extreme, în unele zone depășind pragul de 40 de grade Celsius. Această situație a determinat emiterea unor avertizări meteorologice de cod galben și cod portocaliu, valabile pentru numeroase regiuni din țară, inclusiv Bucureștiul.
Potrivit prognozelor actualizate, schimbările majore de vreme vor continua și în zilele următoare. Începând de miercuri, 9 iulie, sunt așteptate noi variații bruște ale condițiilor meteo, afectând mai multe zone din România. Deși temperaturile ridicate vor persista, este posibilă și revenirea instabilității atmosferice, cu apariția furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate mare.
Temperaturi în scădere și furtuni violente în toată țara
După zile în care România a fost sufocată de un val intens de caniculă, cu temperaturi ce au depășit frecvent 40 de grade Celsius, meteorologii anunță o schimbare radicală a vremii. Începând din prima parte a săptămânii, un front atmosferic bine conturat, însoțit de umiditate ridicată, va pătrunde dinspre nordul țării și se va extinde treptat către restul regiunilor.
Potrivit prognozelor emise de specialiști, ziua de luni, 7 iulie 2025, va marca începutul unei perioade dominate de instabilitate atmosferică. După orele prânzului și spre seară, cerul va deveni variabil până la acoperit în multe zone, în special în jumătatea nordică a țării, unde sunt așteptate averse de ploaie, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibile vijelii. În restul teritoriului, fenomenele vor fi izolate, dar nu sunt excluse episoade locale de vreme severă.
Meteorologii au emis avertizări pentru întreaga țară, avertizând asupra riscului crescut de furtuni violente, rafale de vânt, grindină și ploi torențiale. Nici Bucureștiul nu va fi ocolit de aceste fenomene. În Capitală, vremea va deveni instabilă în a doua parte a zilei, cu șanse crescute de ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Temperaturile vor scădea vizibil, iar valorile maxime nu vor mai depăși 27–28 de grade Celsius.
Scăderea temperaturilor va fi resimțită mai accentuat în anumite zone. Spre exemplu, în Sibiu, se anunță o diferență semnificativă de la o zi la alta. Dacă marți, 8 iulie 2025, se vor înregistra temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius, miercuri, 9 iulie, maxima zilei va coborî la doar 24 de grade – o răcire bruscă de peste 10 grade în 24 de ore.
Astfel, România intră într-o nouă etapă de vreme extremă, cu oscilații rapide între arșiță și furtuni, subliniind instabilitatea tot mai frecventă a climei. Autoritățile recomandă cetățenilor să rămână informați și să respecte recomandările în vigoare, pentru a evita expunerea inutilă la fenomenele meteo periculoase.
Cum va fi vremea în iulie 2025
Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării. Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă. Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40.
Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade. Din 10 iulie, se mai răcorește până la 29-32 de grade, în majoritatea regiunilor. Sunt anunțate ploi în centrul țării în jurul datelor de 12, 16 și 23-24 iulie. Furtuni vor fi în intervalul 18-21 iulie, în centru și vest.