Redactia.ro

Elena Mateescu, avertisment ANM: Urmează fenomene extreme după inversiunea termică

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, avertizează că în orele următoare România se va confrunta cu noi fenomene meteorologice extreme, ca urmare a unei inversiuni termice bruște. Potrivit specialistei, schimbarea rapidă dintre o masă de aer cald și una rece determină apariția unor furtuni intense, cu potențial distructiv ridicat. Avertizările rămân valabile în cea mai mare parte a țării, iar autoritățile recomandă vigilență sporită.

Coduri galben și portocaliu în vigoare: Vijelii și ploi torențiale până joi dimineață

Elena Mateescu a precizat, într-o intervenție la Digi24, că avertizările meteorologice de tip cod galben și portocaliu sunt active până miercuri seară, ora 22:00, însă fenomenele vor continua până joi dimineață, ora 2:00. Regiunile cele mai afectate vor fi cele din jumătatea estică a țării, dar și zona sudică și cea montană.

„Vorbim de avertizări meteorologice generale de cod galben și portocaliu până în această seară, la ora 22.00,  privind fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată”, a afirmat Elena Mateescu.

Aceasta a subliniat că este necesară o monitorizare constantă a zonelor aflate sub cod portocaliu, având în vedere agresivitatea fenomenelor, generate de diferențele bruște de temperatură și presiune atmosferică.

Inversiunea termică, explicația specialiștilor: Schimbarea bruscă de masă de aer favorizează furtunile violente

Elena Mateescu a explicat și motivul pentru care vremea devine atât de instabilă: o masă de aer foarte cald, prezentă în ultimele 72 de ore, este înlocuită rapid de o masă de aer rece, fapt ce determină dezvoltarea accelerată a norilor de furtună.

„Vijelii, având în vedere vitezele la rafală care pot să depășească 70-90km/h și pe intervale scurte de timp, cantități de apă de 25-40l/m² pe arii restrânse de peste 60l/m², cu precădere în jumătate estică a țării”.

„Atunci când o masă de aer foarte cald, așa cum a fost în ultimele 72 de ore, este înlocuită de o masă de aer mai rece, agresivitatea și intensitatea acestor tipuri de fenomene este mai mare”, a explicat meteorologul.

Această dinamică bruscă favorizează formarea de celule convective puternice, care pot genera rafale de vânt, grindină de mari dimensiuni și ploi abundente pe durate scurte de timp.

Județele vizate de cod portocaliu: Vânt puternic, descărcări electrice și grindină

Avertizările de cod portocaliu vizează în mod special județele Constanța, Călărași, Ialomița și mai multe regiuni din Moldova. În aceste zone, meteorologii prognozează instabilitate atmosferică severă, cu posibilitatea producerii de vijelii, descărcări electrice frecvente și grindină de 2-4 centimetri.

„Codul portocaliu este valabil până la ora 22, vizând fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și nu în ultimul rând codul galben în restul țării, exceptând de această dată partea de vest, acolo unde fie vorbim de vijelii pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu – viteze la rafală de 50-70km/h – fie vorbim de instabilitate atmosferică pentru Muntenia, Dobrogea continentală, Moldova, Transilvania, sudul Banatului și Maramureș, dar și cea mai mare parte a zonei montane”, a explicat meteorologul.

Zonele aflate sub incidența codului galben includ Muntenia, Dobrogea continentală, Moldova, Transilvania, sudul Banatului și Maramureș, dar și mare parte din zona montană. Aici, instabilitatea se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu se așteaptă rafale de vânt cuprinse între 50 și 70 km/h, în contextul avertizării generale de cod galben.

Situații de urgență după furtuna de ieri: Rafale de peste 110 km/h în vestul țării

Referindu-se la contextul meteorologic general, directorul ANM a reamintit că în ziua precedentă s-a emis o avertizare de cod roșu în partea de vest a țării, unde viteza vântului a depășit în unele zone 110 km/h.

„Și acum, în acest context, în care masa de aer rece înlocuiește masa de aer foarte caldă preexistentă, observăm intensificări ale vântului foarte agresive”, a declarat Mateescu.

Aceste condiții au provocat numeroase intervenții din partea autorităților locale, inclusiv pentru îndepărtarea arborilor căzuți și reparații la acoperișurile afectate de vânt.

Intervenții rapide cu avertizări nowcasting

Elena Mateescu a precizat că, în județele unde situația meteorologică se modifică rapid, se intervine prin sistemul de avertizare de tip nowcasting. Aceste alerte punctuale sunt transmise pe baza observațiilor în timp real, pentru a oferi autorităților și populației informații utile cu aplicare imediată.

„Pentru Prahova, sub cod galben general, s-a intervenit cu avertizare de tip nowcasting, având în vedere dinamica explozivă a fenomenelor de acest fel specifice, dacă luăm în considerare perioada în care ne aflăm”, a mai declarat ea.

Aceste avertizări permit luarea unor măsuri rapide de protecție, mai ales în zonele urbane, unde vijeliile pot afecta rețele de electricitate, semnalizare rutieră sau obiective publice.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: