Redactia.ro
Home » Știri » Elevii au făcut plângere penală împotriva lui Anisie, Turcan și Orban: „Nu putem risca să avem un alt an școlar pierdut”

Elevii au făcut plângere penală împotriva lui Anisie, Turcan și Orban: „Nu putem risca să avem un alt an școlar pierdut”

elevii

Trei asociații de elevi au depus, vineri dimineață, plângere penală pe numele premierului Ludovic Orban, al vicepremierului Raluca Turcan și al ministrului Educației Monica Anisie, pe care îi acuză de abuz în serviciu.

Plângerea este depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat Agerpres.

Acuzația este de abuz în serviciu și se referă la declarațiile controversate și contradictorii privind măștile pe care trebuie să le cumpere elevii și la tabletele care s-ar putea să nu ajungă la elevi. Cele 250.000 de tablete promis de Executiv și necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-au propus oficialii guvernamentali.

Procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient, a declarat, joi, Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, responsabil cu Tehnologia Informaţiei.

„Numai un stat eșuat nu are grijă de siguranța copiilor!”

Asociația Elevilor Constanța (AEC), Asociația Elevilor București și Ilfov (AEBI), Asociația
Elevilor Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm incompetența autorităților privind începerea anului școlar. „Elevii își procură singuri măștile, iar achiziția device-urilor necesare unui învățământ la distanță se va face abia din semestrul al II-lea. Nu putem risca să avem un alt an școlar pierdut”, transmit aceștia.

Reprezentanții elevilor susțin că sintagma „România Educată” este doar o metaforă în ceea ce privește învățământul românesc iar autoritățile ne demonstrează acest lucru în fiecare zi. În contextul epidemiologic actual, educația are o nevoie asiduă de finanțare, însă guvernul își propune să pună toată responsabilitatea pe umerii părinților. Măsurile privind asigurarea măștilor de protecție și punerea în aplicare a legii 109/2020 sunt obligatorii pentru a asigura sănătatea elevilor cât și dreptul la educație, începând cu data de 14 septembrie.

„Dreptul la educație și sănătate nu se negociază, autoritățile fiind principalii responsabili atunci când vine vorba de asigurarea acestora pentru fiecare elev din România. (…) Facem din nou apel la legalitate și cerem achiziționarea de materiale igienico-sanitare precum și cea de device-uri conectate la internet, pentru a asigura digitalizarea echitabilă a învățământului și integritatea fizică a copiilor.”, mai spun reprezentanții elevilor, într-un comunicat.

Etichete: