Redactia.ro
Home » Știri » Episod șocant într-un avion Tarom: Un pasager și-a tăiat venele cu lama și a creat haos. La bord se aflau Mircea Geoană, Raed Arafat și Rovana Plumb

Episod șocant într-un avion Tarom: Un pasager și-a tăiat venele cu lama și a creat haos. La bord se aflau Mircea Geoană, Raed Arafat și Rovana Plumb

Episod șocant într-un avion Tarom: Un pasager și-a tăiat venele cu lama și a creat haos. La bord se aflau Mircea Geoană, Raed Arafat și Rovana Plumb

Un incident șocant a avut loc la bordul unui avion TAROM care zbura de la Bruxelles către Otopeni, iar evenimentul a fost martor și unor personalități de seamă, precum Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), și Rovana Plumb. Pasagerul din clasa economică a aeronavei a generat panică după ce și-a tăiat venele cu o lamă de ras, provocând haos și stupoare în timpul zborului. Iată detaliile!

Un pasager și-a tăiat venele cu lama și a creat haos într-un avion Tarom

Incidentul a avut loc în cursul nopții, în timpul cursei Tarom Bruxelles-Otopeni efectuată cu un avion Boeing 737-700. Potrivit relatărilor, pasagerul român a început să se manifeste agresiv și să adreseze injurii și amenințări însoțitorilor de bord, punând în pericol siguranța tuturor celor aflați la bord.

Echipajul de cabină și pilotul comandant al cursei au reacționat prompt, conform procedurilor naționale și interne ale companiei. Cu toate acestea, pasagerul a refuzat să se liniștească și să coopereze, manifestând o stare psihică extrem de negativă.

Într-un moment dramatic, după aterizarea la Aeroportul Otopeni, pasagerul a observat că poliția și serviciul de securitate al TAROM se apropiau și, într-o încercare disperată de a evita arestarea, s-a automutilat grav cu o lamă de ras pe care o ascunsese sub limbă în timpul controlului de securitate de la aeroportul din Bruxelles.

Automutilarea a dus la o scurgere de sânge în zona cabinei pentru pasagerii din clasa business, până când echipele de intervenție au reușit să intervină și să acorde asistența medicală necesară. Pasagerul respectiv, care nu avea antecedente periculoase sau condamnări, a fost tratat și transportat la un spital pentru recuperare.

La bord se aflau Mircea Geoană, Raed Arafat și Rovana Plumb

La bordul aeronavei TAROM în care pasagerul s-a automutilat cu o lamă de ras se aflau Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și fosta ministra Rovana Plumb, conform confirmării făcute de Mircea Geoană, numărul doi în cadrul NATO, potrivit Digi24.ro.

Compania TAROM a luat în considerare inițial aterizarea pe alte aeroporturi din cauza escaladării crizei, dar a renunțat la această opțiune pe măsură ce situația părea să se stabilizeze. Cu toate acestea, comportamentul pasagerului a escaladat din nou după aterizare, ceea ce a determinat echipajul să solicite sprijinul Poliției de Frontieră și al echipei de securitate TAROM.

Pasagerii au fost debarcați în siguranță pe ușa din spate a aeronavei, iar zona incidentului a fost izolată pentru a permite intervenția echipelor medicale. Compania Națională de Transport Aerian TAROM SA a anunțat că va evalua inițierea unei acțiuni în instanță împotriva pasagerului pentru descurajarea unor astfel de manifestări și pentru recuperarea pagubelor cauzate.

„Ieri noapte pe cursa Tarom Bruxelles-Otopeni efectuată cu avionul Boeing 737-700 a avut loc un incident periculos. După decolarea de la Bruxelles, un pasager român de la clasa economic a început să se certe cu însoțitorii de bord proferând diverse injurii și amenințări la adresa lor. Echipajul de cabină și pilotul comandant al cursei au procedat în stricta conformitate cu procedurile naționale și interne ale companiei dar pasagerul turbulent nu a dorit să înceteze fiind într-o stare psihică vizibil negativă. În atari condiții s-a cerut prezenta la avion după aterizarea la Otopeni dar în momentul în care pasagerul în cauză a observat urcarea la bordul avionului a celor de la poliție și serviciul de securitate al Tarom s-a așezat pe un loc la clasa business și s-a automutilat puternic cu ajutorul unei lame de ras ascunse sub limbă la controlul de securitate efectuat la îmbarcarea pe aeroportul din Bruxelles. Automutilarea sa a făcut ca sângele să se împrăștie puternic în zona cabinei pentru pasagerii business până să poată interveni echipele de intervenție. Deoarece pasagerul respectiv nefiind în categoria pasagerilor cu potențial periculos sau periculos sau condamnat etc nu a fost adus cu escortă la avion el fiind considerat un pasager normal ca toți ceilalți. Controlul de securitate a fost efectuat de către sistemul de securitate belgian și se fac cercetări pentru a se vedea cum a reușit acest pasager să treacă cu acea lama. În mod intenționat pasagerul s-a automutilat pentru a fi condus la camera de gardă a unui spital de unde să încerce să fugă.

La această variantă s-a renunţat pe măsură ce apăreau perioade de stabilitate comportamentală şi calm manifestate de pasager, după primirea avertismentelor. După aterizare, atitudinea pasagerului a escaladat, moment în care echipajul a solicitat suport atât din partea echipei de securitate TAROM, cât şi a Poliţiei de Frontieră. Odată cu sosirea reprezentanţilor Poliţiei, pasagerul a apelat la un gest extrem de automutilare, retrăgându-se în cabina de pasageri clasa Business.”, au transmis surse Tarom pentru sursa citată. 

Cum a putut trece cu o lamă la controlul de securitate din Bruxelles

David Maxim, expert în securitatea aeroportuară, a discutat public pentru sursa citată anterior despre modul în care individul a reușit să treacă prin controlul de securitate de la Aeroportul Bruxelles cu o lamă:

„Niciun sistem de securitate nu e 100% sigur, există mereu posibilități de scăpare, de a trece. Sunt convins că controlul de la securitate la Bruxelles a fost așa cum trebuia. Dar aici avem un pasager turbulent, care nu trece din greșeală cu o lamă, ci o ține în gură, deci are o strategie. Dacă ne uitam la semnele date înainte de a urca în avion, altercațiile cu personalul de la sol de la Bruxelles, la problemele create și în timpul zborului…, se vede că intenția lui era de a păcăli sistemele de securitate care au și ele limitele lor. Se poate întâmpla ca anumite obiecte mici să fie mai greu detectabile de către tehnologii. Aici ajungem la importanța intervenției umane – comportamentul acestui pasager ar fi atras probabil atenția, personalul de zbor și de la sol este instruit pentru astfel de situații, dar, da, se poate întâmpla. Când un astfel de obiect ajunge într-un avion se reevaluează sistemul prin care a trecut. Nu ar trebui să ne grăbim să schimbăm regulile pentru un incident, ar trebui să focalizăm atenția asupra celor care prezintă un pericol. Nu trebuie tratate identic toate categoriile de pasageri. Bunicii care pleacă cu nepoții în excursie și fac gălăgie nu ar trebui tratați la fel cu persoanele care fac gălăgie la check-in, de exemplu. Acolo avem un sistem de securitate omogen care tratează pe toată lumea la fel, dar ce face diferența e persoana de la securitate care poate face controale mai aprofundate asupra celor care atrag atenția. Aceste acte cresc, dacă în 2021 vorbeam de un incident la 835 de zboruri, în 2022 aveam un incident la 561 de zboruri”, a spus Maxim.

În ce stare e bărbatul care și-a tăiat venele în avionul

Bărbatul care a încercat să-și taie venele într-un avion TAROM care venea de la Bruxelles spre Otopeni a fost internat la secția de Psihiatrie și se află într-o stare stabilă. Incidentul a avut loc în timpul zborului, iar bărbatul a fost tratat și supravegheat de personalul medical la bord. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru port sau folosire de obiecte periculoase în acest caz, iar ancheta este în curs, fără a viza încălcarea codului aerian, deoarece incidentul a avut loc când avionul era la sol.

Sursa foto: digi24.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: