Redactia.ro
Home » Știri » Este anunțul momentului! Scade vârsta de pensionare pentru români

Este anunțul momentului! Scade vârsta de pensionare pentru români

GALERIE FOTO (2)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri un act normativ care aduce modificări semnificative în privința pensionării persoanelor. Această decizie are scopul de a extinde numărul de beneficiari care vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără nicio penalizare.

Scade vârsta de pensionare pentru o categorie de români

Cei care au trăit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare și într-o rază de 8 km în jurul acestora. Această decizie are scopul de a extinde numărul de beneficiari care vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără nicio penalizare.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, conform legii promulgate de către Klaus Iohannis.

Actul normativ care face modificări serioase

Actul normativ semnat de către președinte are ca principal obiectiv modificarea articolului 65, alineatul (5) din Legea 263/2010, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu doi ani. Astfel, nu se va aplica nicio penalizare, pentru persoanele care au trăit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare și într-o rază de 8 km în jurul acestora. Această măsură vine ca o extindere a acoperirii, astfel încât un număr mai mare de localități vor beneficia de aceste facilități.

Această decizie reprezintă o recunoaștere a impactului negativ pe care poluarea îl poate avea asupra sănătății umane și a importanței protejării mediului înconjurător. Persoanele care au trăit în astfel de zone afectate de poluare remanentă timp de cel puțin 30 de ani vor avea acum posibilitatea de a se retrage din activitatea profesională mai devreme, fără a fi sancționate financiar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: