Redactia.ro
Home » Știri » Este oficial! Bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va intră în circulație de la 1 decembrie

Este oficial! Bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va intră în circulație de la 1 decembrie

Banca Națională a făcut anunțul. Momentul așteptat de toți românii a venit. Prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină va intra în circulație de la data de 1 decembrie.

Ecaterina Teodoroiu, prima personalitate feminină pe o bancnotă românească

BNR pune în circulație, din 1 decembrie, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei pe care va apărea chipul primei personalități feminine, mai precis Ecaterina Teodoroiu.  Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Pe bancnotă se regăsesc următoarele mai multe elemente grafice reprezentative printre care portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (…) Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, arată comunicatul de presă transmis de BNR.