Redactia.ro
Home » Știri » Este sau nu periculos aerul expirat în mască? Anunțul unui specialist

Este sau nu periculos aerul expirat în mască? Anunțul unui specialist

Masca de protecție

Masca de protecție este unul dintre singurele mijloacele de protecție împotriva infecției cu coronavirus, dar acum există mai mulți adepți ai teoriei conform căreia purtarea măștii de protecție reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Cât de periculos e, de fapt, aerul expirat în mască

Masca de protecție trebuie purtată pentru a ne proteja de infecția cu COVID-19. Așa suțin cei mai mulți dintre medici, dar există și niște voci ce au ridicat problema că aerul expirat în masca de protecție este dăunător.

Dovezile științifice arată că nu există niciun fel de temei pentru această temere, pentru că nu există, în realitate, niciun risc pentru persoanele care poartă mască de protecție.

Astfel, cei care susțin această teorie, au argumentul că masca de protecție provoacă hipercapnie, ceea ce înseamnă acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge.

Totuși, specialiștii arată că nu există acest risc pentru nicio mască de protecție din cele mai se comercializează.

Explicația specialiștilor: De ce aerul din mască nu e periculos

„Nu există risc de hipercapnie în cazul purtării măştii chirurgicale sau din bumbac, nici în cazul măştii N95”, spune dr. Robert Glattner, medic la secția de urgențe de la Spitalul Lenox Hill din New York.

Mai mult decât atât, specialistul a explicat felul în care se eliberează dioxidul de carbon din mască și cum acesta nu este dăunător.

„Moleculele de dioxid de carbon expirate se disipă prin spaţiile libere dintre mască şi piele, iar cele care rămân totuşi prinse şi inspirate sunt într-o cantitate nesemnificativă şi nu pun în pericol sănătatea, deoarece sunt rapid metabolizate şi eliminate din organism. Mă tem de o mie de ori mai mult de transmiterea coronavirusului decât de aşa-zisele efecte negative ale purtării măştii de protecţie”, a adăugat medicul.

Totuși, există cazuri în care există într-adevăr riscuri. Este vorba despre persoanele care suferă de boli pulmonare sau de apnee în somn, care au nevoie de avizul medicului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: