Iată o rețetă perfectă cu dovleac. Este o rețetă foarte ușoară și rapidă, potrivită pentru o masa în familie sau de luat la pachet.
Rețetă cu dovleac. Supă cremă
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru una dintre cele mai bune rețete de sezon.
Ingrediente
- 4 linguri de ulei de măsline, împărțite
- Un dovleac pentru plăcintă de zahăr de 1,5 kg
- 1 ceapă galbenă mare, tocată mărunt
- 4 căței de usturoi mari sau 6 mijlocii, presați sau tocați mărunt
- ½ linguriță de sare de mare
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- ½ linguriță de nucșoară măcinată
- ⅛ linguriță de cuișoare
- O liniuță mică de piper cayenne (opțional, dacă vă place condimentul)
- piper negru proaspăt măcinat
- 4 căni (32 de uncii) bulion de legume
- ½ ceașcă de lapte de cocos gras sau smântână groasă
- 2 linguri de sirop de arțar sau miere
- ¼ cană de pepitas (semințe de dovleac verzi)
Instrucțiuni de preparare. Rețetă supă cremă de dovleac
Preîncălziți cuptorul la 200 °C și tapetați o foaie de copt cu hârtie pergament pentru o curățare ușoară. Tăiați cu grijă dovleacul în două și scoateți semințele (puteți prăji semințele dacă doriți – vezi nota – dar nu veți avea nevoie de ele pentru această rețetă).
Tăiați fiecare jumătatea de dovleac în jumătate pentru a face sferturi.
Ungeți sau frecați 1 lingură de ulei de măsline peste pulpa dovleacului și așezați sferturile, cu părțile tăiate în jos, pe foaia de copt. Se prăjește timp de 35 de minute sau mai mult, până când pulpa portocalie este ușor de străpuns cu o furculiță. Se lasă deoparte să se răcească pentru câteva minute.
Încălziți restul de 3 linguri de ulei de măsline într-un cuptor olandez mare sau într-o oală cu fundul gros, la foc mediu. Odată ce uleiul strălucește, adăugați ceapa, usturoiul și sarea în tigaie. Se amestecă pentru a se combina.
Gătiți, amestecând ocazional, până când ceapa devine translucidă, aproximativ 8-10 minute. Între timp, curățați dovleceii de coajă și aruncați pielea.
Adăugați pulpa de dovleac, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, piperul (dacă se folosește) și câteva fire de piper negru proaspăt măcinat. Folosiți lingura de amestecat pentru a sparge puțin dovleacul. Turnați bulionul. Aduceți amestecul la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute, pentru a da timp aromelor să se îmbine.
În timp ce supa se gătește, prăjiți pepitas într-o tigaie medie la foc mediu-jos, amestecând frecvent, până când sunt fragede, aurii și fac mici zgomote de pocnitură. Vreți să fie frumos și prăjite, dar nu arse. Transferați pepitas într-un bol pentru a se răci.
Odată ce amestecul de dovleac a terminat de gătit, amestecați laptele de cocos și siropul de arțar. Luați supa de pe foc și lăsați-o să se răcească ușor. Puteți folosi un blender de imersie pentru a amesteca această supă în oală. Transferați conținutul din cratiță într-un blender (nu umpleți blenderul dincolo de linia de umplere maximă!). Fixați bine capacul blenderului și folosiți un prosop de bucătărie pentru a vă proteja mâna de aburul care scapă din partea de sus a blenderului, în timp ce pasați amestecul până la omogenizare.
Transferați supa făcută piure într-un bol de servire și repetați cu loturile rămase.
Gustați și ajustați dacă este necesar (mie mi s-a părut că supa a fost potrivită așa cum este, dar poate doriți să adăugați mai mult lapte de cocos pentru un plus de cremozitate/un gust mai slab, sau sirop de arțar pentru a o face puțin mai dulce).
Turnați supa în boluri individuale. Presărați semințe verzi peste supă și serviți. Lăsați supa rămasă să se răcească complet înainte de a o transfera într-un recipient adecvat de depozitare și de a o păstra la frigider timp de până la 4 zile (resturile au un gust și mai bun a doua zi!). Sau, congelați această supă timp de până la 3 luni.
Poftă bună!
Sursa foto: e-retete.ro