Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV. Alimentația, cauză a apariției chisturilor ovariene. Medicul Ana Karimzadeh spune cum pot fi tratate natural

EXCLUSIV. Alimentația, cauză a apariției chisturilor ovariene. Medicul Ana Karimzadeh spune cum pot fi tratate natural

Tot mai multe femei, în special tinere, se confruntă în ultimii ani cu sindromul ovarelor micropolichistice (SOPC). Aflați că alimentația are un rol esențial în prevenirea apariției chisturilor, spun medicii. Ana Karimzadeh, doctor de obstetrică-ginecologie, dar și specialist în nutriție, a oferit mai multe detalii, în exclusivitate pentru Redacția.ro, despre cauzele acestei afecțiuni feminine, dar și cum poate fi prevenită în mod natural.

Alimentația, cauză a apariției chisturilor ovariene. Medicul nutriționist Ana Karimzadeh spune cum pot fi tratate natural

Ana Karimzadeh, medic de obstretică-ginecologie, dar și nutriție, a vorbit în exclusivitate pentru Redacția.ro, despre rolul alimentației în apariția chisturilor ovariene. Potrivit acesteia, din cauza consumului de prea multe glucide, foarte multe femei se confruntă în ultimii ani cu ovarele micropolichistice.

Totodată, dr. Ana Karimzadeh a precizat faptul că înainte de anii ’90, din 100 de femei, doar cinci dezvoltau o astfel de problemă de sănătate. Acum, însă, din 100, 80 află că suferă de SOPC.

”Chisturile ovariene apar de la prea multe glucide care se mănâncă. Femeile cu ovare micropolichistice, înainte de 90, din 100 dintre ele, cinci dacă aveau ovare micropolichistice și acelea erau cu menstră, cu menstră  foarte rar. Acum, din 100 de femei, cred că 80 au ovare polichistice, cu toate că au menstre, dar au tulburări (…) Unele dacă mai apucă câte o sarcină, altele nu mai apucă” , a declarat dr. Ana Karimzadeh pentru Redacția.ro.

Cum se pot trata chisturile în mod natural

Mulți doctori ginecologi prescriu tratamente pacientelor cu ovarele afectate de chisturi. Potrivit medicului Ana Karimzadeh este foarte important de urmat și un regim alimentar bogat în proteină, pe lângă medicamente. Desigur, proteina nu trebuie să fie consumată în exces, ci moderat.

”Mănânci proteină, în cantitatea care trebuie nu  o dată, de două, trei ori pe săptămână.Acum de care proteină? Proteina înseamnă carne roșie, adică de mamifer, nu pasăre nu pește (….) Mănânci brânză, mănânci ouă, dar nu-ti acoperă necesarul  energetic al organismului ”, a mai explicat medicul Ana Karimzadeh.

SOPC este o boală caracterizată printr-o dereglare hormonală a organismului unei femei. Din cauza ovarelor micropolichistice, pot apărea kilograme în plus, dereglări menstruale, acnee, hirsutism (păr în exces pe zonele precum bărbie, gât sau față,). Cu timpul, dacă nu sunt tratate necorespunzător, chisturile pot duce la infertilitate. Totodată, anxietatea, depresia sau disfuncțiile psihosexuale pot fi și ele semne ale acestui sindrom. Pentru a afla dacă suferi de SOPC, trebuie să mergi la un medic ginecolog și să parcurgi următorii pași:

-Examen clinic general,

-Ecografie endovaginală,

-Teste endocrine de laborator pentru a detecta nivelul hormonilor din sânge: FSH, LH, estradiol, progesteron; testosteron, testosteron liber, SHBG, AMH,DHEA-S.