Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, despre semnificația vopsirii roșii a ouălor de Paști

EXCLUSIV. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, despre semnificația vopsirii roșii a ouălor de Paști

Vasile Banescu, purtator de cuvant BOR

Vopsirea ouălor roșii de Paști este o tradiție care datează de sute de ani. Aceasta se practică în Săptămâna Mare, ultima din postul Paștelui și are o semnificație aparte. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat în exclusivitate pentru Redacția.ro, simbolistica ouălor roșii, dar și a ciocnirii lor.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, despre semnificația vopsirii roșii a ouălor de Paști

În tradiția creștină, ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa de Paști. Din popor, se spune că ele semnifică sângele vărsat de Iisus Hristos atunci când a fost răstignit pe cruce. Dar, mai multe despre ce înseamnă acest obicei practicat în Săptămâna Mare, a explicat în exclusivitate pentru Redacția.ro, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR. Și tot din rândurile următoare puteți afla și de ce românii ciocnesc ouăle de Paști.

Oua vopsite natural pentru Paste | Maria Popescu - YouTube

”Vopsirea ouălor este mai degrabă o tradiție adăugată de-a lungul timpului. Primele generații de creștini nu se poate spune că aveau această tradiție. Nu putem localiza foarte precis începuturile acestei traditii, dar sigur sensul ei îl putem desluși. Culoarea roșie trimite fără îndoială la culoarea sângelui, la jertfa lui Hristos pe cruce, care înseamnă iubirea sa față de oameni, la răstignirea lui Hristos și, o tradiție legată de apariția ouălor roșii indică fără îndoială un episod care implică faptul că sub cruce cineva  ar fi așezat un vas în care erau câteva ouă și sângele care a picurat atunci deasupra lor le-a înroșit  (…) Sângele înseamnă și viață”, a spus Vasile Bănescu, în exclusivitate pentru Redacția.ro.

Semnificația ciocnirii ouălor de Paști

În ceea ce privește ciocnirea ouălor de Paști, ele reprezintă mormântul lui Iisus Hristos. Oul spart semnifică mormântul închis, iar oul spart reprezintă mormântul deschis, adică Învierea Domnului.

Ce semnificație are ciocnitul ouălor de Paști și de ce e bine să avem pe masă ouă roșii | Ziarul Unirea

”Mai există o tradiție legată de ciocnirea ouălor care în momentul respectiv ar putea simboliza mormântul lui Hristos din care a ieșit ulterior viața, prin Învierea Lui. Oul nespart reprezintă mormântul închis, oul spart reprezintă  mormântul deschis”, a mai explicat Vasile Bănescu.

Când este bine să vopsim ouăle de Paști

Multe gospodine obișnuiesc în Joia sau în Vinerea Mare să vopsească ouăle roșii de Paști. Legat de acest aspect, Vasile Bănescu a precizat că nu contează neapărat ziua din Săptămâna Mare când respectăm această tradiție. Dar, și aici avem de a face cu o altă semnificație. Joia Mare reprezintă momentul Cinei Celei de Taină, iar Vinerea Mare reprezintă momentul răstignirii lui Iisus.

Bucataria Alynusei: Oua rosii

”Depinde de la regiune la regiune. În general se vopesc în Joia Mare, cel puțin în mediul rural. Joia Mare fiind importantă pentru creștini, întrucât joi seara, în Joia Mare s-a consumat momentul Cinei Celei de Taină. Adică sărbătorirea Paștelui de către Hristos împreună cu ucenicii Săi, sărbătorirea Paștelui evreiesc la vremea respectivă (…) Altfel ne putem gândi la Vinerea  Mare care este ziua răstignirii și dacă ar fi să scoatem din nou în evidență acea tradiție care indică înroșirea primelor ouă cu sângele lui Hristos sub cruce. Contează foarte puțin, fără îndoială, ziua când înroșim ouăle, dar pentru că în mediul rural exista o rânduială, un tip de ordine în care femeiel gospodine se implicau, de la zonă la zonă, aceată tradiție a fost dusă mai departe” , a mai adăugat reprezentantul BOR.

Ce reprezintă Săptămâna Patimilor

Vasile Bănescu a clarificat faptul că Săptămâna Patimilor nu este o formulă corectă folosită de creștini, ci Săptămâna Sfintelor Pătimiri este exprimarea bună. Așadar, Săptămâna Sfintelor Pătimiri face trimitere ultimele zile în viață ale lui Iisus Hristos. De la momentul intrării Lui în Ierusalim, până în ziua răstignirii.

Dezvăluire ŞOCANTĂ. Care este adevărul despre răstignirea lui Iisus. Cercetătorii au dat verdictul

”Săptămâna Sfintelor Pătimiri, aceasta ar fi formula cu adevărat corectă. Diferența între patimă și pătimire este bine să o facem, deși s-a consacrat formula. Această săptămână este cea mai densă, tensionată din punct de vedere spiritual din întregul an pentru creștini, întrucât ea ne introduce cu fiecare zi în această extraordinară perioadă în care lucrurile din viața Mântuitorului Iisus Hristos s-au precipitat în anul 33 când pătrunde în Ierusalim, e vorba de Duminica Floriilor. Ulterior, fiecare zi îl apropie de evemimentele care se petrec, din momentul arestării joi seara, după Cina cea de Taină, apoi de momentul Răstignirii, vineri, și bineînțeles totul culminează cu Învierea care s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică. E o săptămână a unor slujbe speciale, numite Denii. Este o săptămână în care postul se accentuează. Există această evidentă aplecare a atenției creștine asupra suferințelor prin care a trecut Hristos și prin reflex, prin solidaritate și noi încercăm în această săptămână,cei care alegem să parcurgem  acest traseu al postului mai accentuat, în diverse feluri. Primele lucruri importante sunt fără îndoială iertarea, generozitatea față de ceilalți, atenția pe care trebuie să o acordăm celorlați , milostenia”, a mai spus Vasile Bănescu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: